SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 sociala knep att ta till då du känner dig som ensammast på jorden

05 aug, 2022 
Kvinna sitter ensam och ser sorgsen ut
Är du ensam – eller känner du dig bara ensam? Oavsett kan det vara lika jobbigt. Så här kan du tänka och agera för att få bukt med ensamheten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vara – eller känna sig – ofrivilligt ensam är bland det jobbigaste som finns. Generellt mår ju vi människor som bäst när vi är runt andra, och när vi känner att vi har ett sammanhang att existera och verka inom. Men så känns det inte alltid.

Och antingen kan vi då behöva hitta former där vi faktiskt träffar människor mer, eller så behöver vi bara lära oss att tänka annorlunda för att komma till bukt med känslan av ensamhet. Ibland har vi ju faktiskt folk runt om oss, bara att vi kanske har svårt att se det.

Se också: 7 saker terapeuter gör när de känner sig ensamma

7 saker terapeuter gör när de känner sig ensammaBrand logo
7 saker terapeuter gör när de känner sig ensamma

Här är några saker att pröva när du känner dig ensam, vilket förhoppningsvis kan få dig att må bättre:

1. Uttryck kärlek till någon annan

Vad kan lindra känslan av ensamhet mer än en varm kontakt med en annan människa? Och i stället för att grotta ner sig i känslan "varför hör ingen av sig till mig" – hör av dig till någon och säg några goda ord själv. Du kommer garanterat få ett vänligt bemötande tillbaka, vilket kan hjälpa dig att ta dig ur den negativa tankespiral du hamnat i.

Annons

Känner du att du verkligen inte har någon att vända dig till – sök dig till lämpliga grupper på sociala medier eller till aktiviteter där du kan träffa nya människor. Säkerligen finns en människa där ute som känner som du.

2. Anamma din andliga sida

Man ska inte underskatta vikten av att titta inåt. Många av de känslor och tankar man har kan missleda en att tro på saker som inte är sant. Försök få kontakt med dig själv på djupet genom exempelvis mindfullness-övningar eller meditation, och lär känna vart det egentligen skaver.

3. Gå ut i naturen

Gå utanför hemmet! Gärna till en skog eller annan fridfull plats där du kan se att du är en del av något större. Känn en samhörighet med skogen, djurlivet, solen, vinden och allt runtomkring dig.

kvinna går ensam i skogen
Att vistas i naturen är bevisligen bra för vår hälsa på flera sätt.

4. Försök tänka rationellt

Är du verkligen så ensam – eller känns det bara så? Kan det vara så att vänner i din närhet känner precis likadant? Testa att skriva av dig. Spalta upp för dig själv bra saker och människor som faktiskt finns i ditt liv, och försök ta in detta. Kanske kommer också andra värdefulla insikter av detta.

5. Låna ett djur

Djur är bevisligen bra för vår hälsa, särskilt då vi behöver tröst eller sällskap. Har du inget eget husdjur? Låna ett! Det finns garanterat en kompis, bekant eller granne som skulle uppskatta lite hjälp någon gång.

Inspiration: Psychology Today
Foto: TT

Annons