Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Jag är introvert – så här vill jag att du som extrovert bemöter mig

11 nov, 2022 
MåBra Redaktionen
blyg kvinna med handen för ansiktet
En tredjedel av befolkningen i väst sägs vara introverta. Som extrovert kan det vara bra att känna till det här.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på att du är både introvert och extrovertBrand logo
5 tecken på att du är både introvert och extrovert

Att ha introverta personlighetsdrag kan vara krävande. Till skillnad från den extroverta personlighetstypen som ofta är utåtriktad och social, är den introverta mer inåtvänd med fokus på sitt inre tanke- och känsloliv snarare än den yttre omvärlden. Inte sällan får man stämpeln att vara asocial eller ointresserad, vilket är missvisande.

Man brukar prata om att ha drag av extroversion eller introversion i sin personlighet – snarare än att dela upp mänskligheten i den ena eller andra kategorin. Man kan också ha drag av både extroverta och introverta sidor i sin personlighet. Forskning visar dock att en tredjedel av befolkningen i västvärlden är mer introverta än extroverta. När en så stor del av befolkningen har dominerande introverta drag finns det en del saker som extroverta bör känna till.

Annons

1. Jag behöver ingen specialbehandling – men mycket egentid

Introversion är ett helt normalt personlighetsdrag, det är ingen sjukdom eller avvikande tillstånd. Som extrovert kan man tänka på att introverta personer ofta behöver egentid. Ge dem därför utrymme att återhämta sig i ensamhet och stillhet.

2. Jag föredrar tystnad

Offentliga miljöer med stora folksamlingar tar mycket energi från den introverta. Många introverta behöver också tystnad för att kunna koncentrera sig och utföra sitt arbete.

3. Se mina positiva sidor

I dagens samhälle klassas det högt att vara social, framåt och öppen – extrovert helt enkelt. Då kan det vara bra att komma ihåg att personer som är introverta har många positiva sidor: De är ofta självständiga och eftertänksamma. Dessutom blir de sällan rastlösa eller uttråkade i sitt eget sällskap.

4. Jag är inte asocial

Bara för att man är introvert behöver man inte vara blyg eller ha svårt att umgås med andra människor.Tvärtom uppskattar många introverta socialt umgänge och är skickliga på att läsa av sociala koder och situationer. Skillnaden är bara att sociala situationer tar mer energi från den introverta medan den extroverta får energi av att vara social.

Källa: Wellness

Annons