RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Minskad sexlust i klimakteriet? Så får du tillbaka gnistan

21 feb, 2022 
medelålders par pussas
I klimakteriet kan hormonerna ställa till det en hel del för kvinnors välmående och sexlust. Här är nio tips för att få tillbaka lusten igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

När eventuella barn börjar bli självgående, i vissa fall till och med utflugna, finns en gyllene lucka för att återupptäcka sin partner och utforska nya sidor av sin sexualitet. Det låter ju härligt!

Men plötsligt så dör lusten och slemhinnorna känns som papper. Det är klimakteriet, eller förklimakteriet, som knackar på. Svettningar, sömnproblem och humörsvängningar gör inte direkt sitt för relationen och kåtheten. Vad kan man göra för att överlista kroppen och göra sex lustfullt igen?

Sexologens tips för att få igång sexlusten

Beatrice Lindéh, sexolog, ger värdefulla råd till Aftonbladet. Först och främst rekommenderar hon att man börjar med att fundera på sitt liv. Sexlust handlar mycket om hur man mår i grunden. Vad kan bli bättre? Vad behöver du hjälp med? Trivs man med sig själv är det lättare att bjuda in andra.

Annons

Hormoner kan få igång lusten under klimakteriet

Ett annat bra initialt steg kan vara att hjälpa hormonbalansen på traven. Många kvinnor vittnar om att hormontabletter eller hormonspiral fungerat bra för både ökad livskvalitet och sexlust, men det är väldigt individuellt.

Torra slemhinnor under klimakteriet?

Det finns ett flertal krämer som kan lindra torra slemhinnor. Vid samlag, var generös med glidmedel.

Tänk på sex

Ju mer man tänker på sex, desto mer lust får man. Läs noveller, titta på bilder eller film som är kittlande, fantisera, tipsar Beatrice Lindeh. Ju mer hjärnan får tänka sex, desto mer sexlust kommer du märka av.

Prata sex

Har du en partner kan ni skicka sexiga meddelanden till varandra, eller prata om saker ni skulle vilja göra. Om du inte har en partner kan du prova att formulera dina tankar på ett papper, kanske till och med skriva en novell.

Ha mer sex

Låt inte lusten styra helt och hållet, utan bestäm dig för om du vill eller inte. Ibland kan det vara skönt med sex även om man inte hade lusten innan. Blir du inte tillräckligt våt, använd glidmedel.

Annons

Ta hand om din kropp

Varma bad, motion, massage, onani och dylikt ökar blodcirkulationen och gör dig avslappnad, och därmed mer mottaglig för din sexlust.

Utforska

Kom underfund med vad du går igång på, kanske är det så att det vanliga sexet blivit lite tråkigt. Våga prova nytt, oavsett om det bara gäller lite nya sexiga kläder eller gå på en kurs i tantra. Var modig och prova allt du är det minsta nyfiken på.

Sex är inte bara penetration

Kyssar, kramar, smekningar, rollspel, massage – det finns en lång rad aktiviteter som kan vara eggande utan att innebära samlag.

Ha nakentid

Om sex känns väldigt långt borta, fokusera åtminstone på kravlös nakentid ihop med en partner. Kravlösheten kan leda till oväntade situationer. Exakt vad ni gör spelar inte så stor roll, så länge ni känner er nära varandra. Men tid att se och lyssna på varandra och beröring är värdefulla ingredienser.

Och du – h
a förtröstan! Många upplever att sexlusten ökar igen efter klimakteriet.


Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons