HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya riktlinjer hjälpa kvinnor att slippa klimakteriebesvär

18 okt, 2018 
Nya regler ska underlätta för kvinnor i klimakteriet.
Vid årsskiftet kommer nya riktlinjer för behandling av klimakteriebesvär. Bland annat kommer det att bli lättare att få kroppseget, bioidentiskt hormon med spray eller gelé.
Annons

Klimakteriebesvär behandlats idag oftast med syntetiska hormoner, som östrogen och progesteron. Rekommendationen är att man inte ska behandlas längre tid än fem år. Vid årsskiftet kommer dock nya riktlinjer som innebär att det inte längre finns någon tidsgräns för hur länge man kan ta läkemedel mot klimakteriebesvär.

En annan nyhet är att det ska bli lättare att få så kallade bioidentiska hormoner, som anses vara mer lika de kroppen själv tillverkar.

Östrogen som plåster eller gel

För att få tablettbehandling med bioidentiskt progesteron  krävs det idag licens i Sverige. Det ska också bli lättare att få behandling med bioidentiskt östrogen, som finns i form av plåster, spray eller gel.

Nytt är också att man rekommenderar att behandlingen ska sättas in så snabbt det går efter den sista mensen. Ju längre tid en kvinna har varit i klimakteriet innan hormonbehandlingen sätts in, desto större anses risken för biverkningar vara.

Källa: Dagens Medicin  Foto: IBL

 

Läs mer:

Klimakteriet: Symtom, hormoner och behandling

Snabba östrogen-guiden

Hormonguide: Naturligt eller syntetiskt – vad är säkrast?

Annons