RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Har missnöjet med din partner att göra – eller dig själv?

31 aug, 2020 
Irriterad på din partner? Så här kan kärleken överleva även när ilskan tar över.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

Har det blivit svårare att se med överseende på skorna som du snubblar över i hallen, inköpen av onödiga trädgårdsmaskiner och alla öl som slinker ner om kvällarna? Innan du släpper fram irriationen: Fundera på vad den egentligen handlar om.

Här berättar fem kvinnor om irritationsmoment de upplever med sina partners – och experten Eva Sanner, parterapeut och författare reder ut vad det handlar om.

Therese, 47:

”Min man är morgonpigg och tycker det är finare än att sova länge, så när jag hälsar honom med ‘god morgon’ vid 10-tiden på helgerna händer det att han svarar ‘…eller godmiddag’. Han vill väl vara rolig, men jag hör bara den dolda piken.”

Många upptäcker att irritationen på partnern blir värre i klimakteriet. Hormonella förändringar och att så mycket förändras, både i kroppen och i livet, kan göra tålamodet kortare.

– I den här perioden blir det ofta mycket osäkerhet, kvinnan känner inte igen sig själv och blir missnöjd med partnern som inte fattar. Och när hon försöker säga till sin partner vad hon vill ha blir det ändå inte bra, säger Eva Sanner.

Annons

Hon jämför det med att ha PMS, då minsta lilla kan trigga irritation, som särskilt drabbar dem som står oss nära.

Eva, 55:

”Min man slänger sin duschhandduk över handdukstorken i badrummet så den hänger ner över alla andra handdukar och gör så att de inte torkar. Det är sjukt irriterande.”

Eva är inte ensam.

– Många kvinnor retar sig på sin partner, på allting den personen gör, säger Eva Sanner.

– De kan reta sig på hur han luktar, hur han andas, hur han pratar, vad han säger – att man har hört allt förut och att det inte händer någonting. Det kan vara vad som helst.

Ofta är det småsaker som blir enormt stora. Eller sånt som man tidigare haft överseende med, som plötsligt blir outhärdligt.

Carola, 52:

”Jag retar mig på när min man pratar om samma saker och upprepar sig. Och att jag vet precis vad han kommer att tycka, så att det blir tjatigt att lyssna när han måste hålla en av sina favoritföreläsningar.”

Annons

Men det är olika från dag till dag. Att din partner knappt kan harkla sig ena dagen utan att du går i taket, kan bytas mot en översvallande känsla av kärlek en annan.

– Om du retade dig på allt förra veckan, men han nu är den underbaraste i världen är det en signal på att missnöjet inte bara har med partnern att göra utan kanske mer med hur du själv mår.

Sofia, 49:

”Alla min mans ljud är höga: Han hostar, rapar, gäspar överdrivet så det ekar i hela huset. Vissa dagar får jag lust att slå honom bara han hummar lite. Andra dagar märker jag det inte ens.”

Att humöret går upp och ner är inte konstigt om det är hormonerna som spökar. Men glöm inte att irritationen kan bero på annat.

– Vi behöver skilja på riktiga missförhållanden och hormonella växlingar, säger Eva Sanner.

Det kan faktiskt vara så att du är i en relation som inte fungerar. Era roller har blivit begränsande, det kan hända att allt går på rutin. Ni kanske inte ens längre borde leva tillsammans. Fråga dig själv hur relationen faktiskt mår och vad du kanske saknar eller behöver mer av.

Annons

– Eftersom vi kvinnor är tränade till anpassning, kan det lätt bli så att vi är kvar i en relation längre än vad som är bra för oss, säger Eva Sanner.

– Ilskan som kommer upp kan också vara en väg till utveckling, till att du säger ”nu räcker det, nu behöver det bli en förändring”.

Christina, 57:

”Min stora irritation var att min man aldrig ville göra något. Han var nöjd hemma i soffan – jag ville ut, träffa folk och ha roligt. Till slut stod jag inte ut längre. Så jag sade att jag inte ville fortsätta leva så här – och till min förvåning lyssnade han! Så nu lever vi mer utåtriktat än förr, även om jag får göra mycket på egen hand.”

Ilskan handlar också om att vi får mer skinn på näsan med åren.

– När vi blir äldre och får lägre östrogen blir vi mer benägna att säga vad vi tycker. Östrogen är ett relationshormon som binder personer tillsammans, mor och barn, man och kvinna som älskar varandra. När de nivåerna går ner då känner många att ”nu ska jag minsann säga ifrån, nu är det min tur.”

Och det är inte alltid fel.

– Vi ska inte ska anpassa oss i hela vårt liv, säger Eva Sanner.

Här är fyra frågor du bör ställa dig om du hela tiden irriterar dig på din partner!

Foto: TT

Läs mer:

15 frågor som kan avgöra om din relation är hållbar

21 frågor att ställa för att förstå din partner bättre

11 små saker som ger relationen en nystart i vardagen

Annons