3 dagliga vanor som kan hjälpa dig att minska din stress

Glad kvinna tittar uppåt i stadsmiljö.
5 tips som kan dämpa din stress
Slå på ljud

Den senaste tiden har varit en mental prövning för många av oss. Oro för hälsa och ekonomi, längtan efter att få träffa nära och kära och även tristessen när vi håller oss hemma allt mer, är några bidragande faktorer.

Samtidigt läser vi också allt fler rapporter om ökad psykisk ohälsa i samhället.

I ett läge som detta kan det vara viktigare än någonsin tidigare att ta hand om sitt mentala välmående. Även om du inte vill börja meditera eller träffa en psykolog så finns det gott om små saker du kan göra varje dag för att minska din stress och oro.

Nya terapimetoden EMDR kan effektivt bota stress och ångest

Här är tre vanor som kan göra stor skillnad för dina stressnivåer om du gör dem varje dag.

3 vanor som minskar stress

Sätt ett mål

Innan du kliver ur sängen på morgonen – bestäm ett mål, eller en intention, för din dag. Det hjälper dig att skapa ett "tema" för dagen vilket kommer att underlätta när du behöver prioritera, samtidigt som det ger dig känslan av att det är du som har kontrollen över vad du ska göra.

Det kan vara allt från att du ska få en sak gjord på jobbet, till att du ska boka den där läkartiden eller se till att komma ut i solen på lunchen.

Rör på dig

Fysisk motion är inte bara bra för din kropp och ditt fysiska mående, utan minst lika viktigt för din mentala hälsa. Försök därför frigöra åtminstone 15-30 minuter varje dag för att motionera, gärna utomhus.

5 bästa träningsformerna för att motverka stress

Att komma ut i dagsljus är bra eftersom solens ljus hjälper kroppen att producera "lyckohormonet" serotonin som gör att vi känner oss gladare och lugnare. Dessutom hjälper dagsljuset kroppens inre klocka att hålla tiden, och gör att vi blir piggare när det är ljust och trötta när det blir mörkt – och hjälper oss därmed att sova på nätterna.

Det finns också forskning som visar att våra stressnivåer sjunker när vi vistas i naturen – så på med skorna och ge dig ut på en skogspromenad!

Känn tacksamhet

Att avsluta varje dag med att stanna upp och lista en till två saker du verkligen är tacksam för, hjälper dig att fokusera på det positiva och släppa oro och stress ett tag. Försök att vara så konkret som möjligt, det kräver mer av din tankeverksamhet.

Det behöver inte vara stora saker. Du kan känna tacksamhet över att den nya maträtten gick hem hos barnen, eller för att det är fint väder.

Känner du inte att enkla vanor som dessa hjälper mot dina stresskänslor bör du fundera över att söka hjälp. Kanske räcker det med att prata med en vän eller familjemedlem, men annars kanske professionell hjälp är på sin plats. Det finns idag flera aktörer som erbjuder psykologsamtal online, bland annat.

Stressad? Här är de 5 hobbys som sänker pulsen mest

Det finns också andra saker du kan testa själv för att sänka dina stressnivåer – bland annat kreativa hobbys som stickning och måleri, men annars meditation och mindfulness, eller yoga.

Lycka till!

Inspiration: Web MD Foto: TT

Utvald läsning