Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Det här är de 10 vanligaste drömmarna – och vad de betyder

26 jan, 2018 
AvDavid Johansson
Har du någon gång vaknat ur en dröm och undrat var tusan du fick det där ifrån? Det finns teorier som menar att dina drömmar kan ha djupare betydelser. Här är några av de vanligaste.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det sägs att vi har ungefär fem drömperioder varje natt, som varar mellan 15 och 40 minuter. Det innebär att vi kan drömma upp mot två timmar per natt. En dröm är som bekant ganska öppen för tolkning eftersom vi egentligen inte vet exakt vad det är, eller vad som orsakar dem. En del menar att det är ett sätt att bearbeta den gångna dagens intryck, medan andra menar att det är hjärnan som får leka och fantisera fritt när vi sover. Därför kan det bli ganska knasigt.

Men de flesta drömexperter menar att drömmar faktiskt speglar fundamentala mönster i det mänskliga beteendet. Inte helt otippat är vetskapen bakom drömtydning väldigt luddig. Det finns inga rätt och fel, och det är nog så långt från svart på vitt man kan komma.

Läs också: Det säger dina drömmar om din hälsa

Kan man då ge ett tydligt svar på vad en specifik, ibland återkommande dröm betyder? Forskare har kunnat fastställa att många människor faktiskt drömmer samma typ av drömmar med liknande tema. Man har funnit så pass många likheter i personernas livssituation då de drömt en specifik dröm att man kunnat fastställa på ett ungefär vad dessa drömmar kan betyda.

Annons

Det bör däremot sägas, om inte annat än för protokollets skull, att alla tolkningar och tydningar av drömmar bör tas med en ganska grov nypa salt…

 

1. Du kommer oförberedd till en tenta

Alla som pluggat på universitet eller högskola vet hur stor pressen kan vara inför tentor. Du kan plugga hur mycket som helst, gå och lägga dig och drömma att du kommer oförberedd till tentan och vakna helt säker på att du kuggat. Tydligen drömmer ungefär 20 procent av mänskligheten någon gång i sitt liv en tentadröm. Vad kan man läsa in här då? Jo, drömmer du att du kommer oförberedd till ett prov har du dåligt självförtroende och är oförmögen att gå vidare till nästa steg i livet. Grattis!

2. Det finns ingen toalett i sikte

Drömmer du att du inte hittar en toalett kan det vara en metafor för att du har svårt att uttrycka dig i vissa situationer. Att du inte hittar en toalett i drömmen ska alltså betyda att du ibland kan känna att dina egna behov kommer i andra hand.

Annons

Läs också: 8 saker du inte visste om dina drömmar

3. Du kommer för sent

När du drömmer att du kommer för sent till skolan, jobbet eller ett möte kan det representera din generella oro och ångest över att livet ska ta en ny riktning. Det kan också betyda att du försöker bli klar med saker i tid, men tiden rinner mellan dina fingrar.

4. Du är naken offentligt

Kanske allas värsta mardröm, men drömmer du att du är naken mitt på blanka dagen, kanske i en folkmassa, kan det grunda sig i att du har svårt att hitta dig själv, att du är osäker eller känner dig felaktigt utpekad på jobbet eller privat. Ser du däremot någon annan som är naken i drömmen och du känner dig illa till mods av det, betyder det att du oroar dig för att avslöja den personen.

 

5. Dina tänder faller ut

Den kanske vanligast återkommande drömmen är tänder som faller ur munnen. Känner du någon som drömt det? Då kan den personen lida av ångest kring sitt utseende och hur den blir uppfattad av andra människor. Tänder symboliserar att bita, tugga och slita, och drömmer en person om att tappa sina kan det ha sitt ursprung i att man känner sig maktlös och har ett sviktande självförtroende.

Annons

Läs också: Vad betyder det att falla när man drömmer?

6. Du faller fritt

Kanske den mest klassiska drömmen – och abrupta uppvaknande – som finns. Hur många gånger har man inte sett en film där någon vaknar och sätter sig hastigt upp i sängen, tagen efter sin dröm med svettpärlor i pannan? Faller du i din dröm kan det vara tecken på en slags rädsla, och innebär att du är osäker eller har ångest inför en viss situation. Njuter du däremot av känslan att falla är du känslomässigt stabil och helt orädd inför förändring.

 

7. Du blir jagad

Kanske inte helt oväntat, men om du drömmer att du blir jagad av någon eller någonting kan det betyda att du försöker fly från någonting i ditt liv som skapar rädsla eller ångest. Det kan också betyda att du har tendens att hela tiden fly undan dina problem; vill man vara ännu mer freudiansk i sin drömtydning kan det som jagar dig ta formen av känslor du har, som ilska, avundsjuka eller rädsla.

Annons

Läs också: Vad betyder dina nakendrömmar egentligen?

8. Du flyger

Om det visar sig att du flyger i din dröm är det väldigt positivt. Det betyder nämligen att du känner att du åstadkommit någonting, och känner dig fri på grund av det. Det kan också vara negativt; är du rädd för att flyga, antingen i drömmen eller i verkliga livet, kan det vara ett tecken på att du upplever att kraven du ställer på dig själv är för höga. Du har svårt att nå upp till dem, helt enkelt, och det kan även bero på dåligt självförtroende.

 

9. Du eller någon annan dör

Att du drömmer att du eller någon annan dör behöver inte betyda någonting negativt. Självklart känns död spontant som någonting dåligt, men om du läst de ovanstående åtta drömtydningarna finns det en djupare betydelse även här. Död i dina drömmar kan symbolisera slutet på en relation, eller att ett nytt kapitel i ditt liv inleds. Det kan också betyda att du har eller försöker komma över en dålig vana eller beteende.

Läs också: 7 vanliga stressdrömmar om jobbet – så här tyder du dem

10. Du drömmer om bebisar

Det behöver inte betyda att du längtar efter en egen bebis, utan kan, liknande drömmen om död, innebära starten på någonting nytt.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons