Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromFråga psykologenHögkänslighetHantera känslorADHD

Så låtsas psykopater vara din vän – tecken att hålla utkik efter

04 maj, 2023 
Två kvinnor kramar varandra och den ena ler falskt bakom ryggen
Personer med psykopatiska drag är ofta karismatiska och kan lätt charma till sig nya vänner – för egen vinning. Psychology today har listat några sätt de kan ta till för att locka till sig nya bekantskaper.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Personer som har psykopati är ofta kontaktsökande charmörer på jakt efter nya vänner och bekantskaper, skriver Psychology today.

5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

Kvinnor med psykopatiska drag kan exempelvis använda sig av smicker för att charma. De kan vara omtänksamma eller bekymrade för dig eller bjuda på en rolig historia, skriver sajten.

Men hur ska man veta om ens vän eller nya bekantskap faktiskt är en psykopat som bara låtsas vara din vän? Psychology today har listat några punkter att vara vaksam kring.

Blir vän med dig för sin egen vinning

För en psykopat är det viktigt att knyta kontakter och att känna allt och alla. En psykopat vill troligtvis bli vän med dig endast för sin egen vinning. De kan fånga ditt intresse genom att visa sig utåtriktade och karismatiska, eller tvärtom, de går in i en offerroll som en ynklig person man ska ta hand om och ”tycka synd om”.

Annons

Oavsett hur mycket du bryr dig om din nyfunne vän kommer det aldrig att vara tillräckligt nog, skriver Psychology today. Det kommer att dyka upp nya saker du ska trösta och vara förstående kring – och troligtvis kommer du inte få ens få ett tack, i alla fall inte ett uppriktigt sådant.

Så charmar psykopaten sina vänner

Personer med psykopatiska drag kan också framstå som snälla, de använder sig av smicker, visar omtanke och skojar friskt – allt för att charma dig enligt sin agenda. För en psykopat är en djupare vänskapsrelation ointressant i sammanhanget. Det viktigaste för dem är att få stå i centrum.

Hur vet man om ens vän är psykopat?

Eftersom personer med psykopati är charmiga kan det vara svårt att avslöja dem. Personen kan kännas känslokall och frånvarande och ha en tom eller hård blick. Ofta säger din intuition dig någonting, eller din magkänsla, om att någonting inte känns helt rätt med personen i fråga, skriver Psychology today.

Kvinnorna som faller för psykopater

Kvinna pussar på en man
Enligt en studie finns det en viss typ av kvinnor som har lättare att falla för personer med psykopati.

Vilka är det då som dras till psykopater? När det kommer till romantiska relationer har man sett i en studie, som MåBra tidigare skrivit om, att det finns en viss typ av kvinnor som lättare faller för personer med psykopatiska drag: Kvinnor som är emofiler – det vill säga personer som har lätt för att bli kära och som älskar att vara förälskade.

Eftersom det är ett relativt nytt begrepp inom personlighetspsykologin finns det i dag lite forskning på det, men här är vad man vet i dag:

Kvinnor som har lättare att falla för psykopater

  • Har lättare att falla för personer med mörka personlighetsdrag, som ingår i "den mörka triaden" så som: psykopati, narcissism och machiavellianism.

  • De blir lätt kära i en person som de inte riktigt känner, ibland i flera samtidigt.

  • De är villiga att lämna någon för att satsa på en ny person, utan att tänka igenom beslutet ordentligt.

  • De uppfattar ofta att de har en enda själsfrände, vilket kan skada den relation man redan är i.

  • De låter sig styras av passionerade känslor, och kan därför begå misstag när de exempelvis får för sig att lämna en relation för en annan.

Källa: Hälsoliv.

Annons