8 tecken: Så vet du om din chef är psykopat

Kvinna skriker på en annan kvinna på jobbet

Personer med psykopatiska drag finns mitt ibland oss: I mataffären, på gymmet eller kanske på jobbet. Det kan till och med vara din chef.

5 saker som avslöjar en psykopat
1:27

Efter reklamen: 5 saker som avslöjar en psykopat

(1:27)

Slå på ljud

De dras ofta till ledande positioner i yrkeslivet och ses ofta i chefsroller. Enligt en studie som Washingston Post publicerat har var femte vd psykopatiska drag.

Även om man har sina aningar, hur vet man om ens chef är psykopat? Best life online har listat några varningstecken att se upp för.

Kvinnorna som lättare faller för personer med psykopatiska drag

Här är varningstecken på att din chef är psykopat

1. Ljuger frekvent

Personer med psykopati är ofta duktiga på att ljuga och gör det mer än gärna, finns det studier på. Om du misstänker att din chef är psykopat, ta saker hen säger med en nypa salt, skriver Best life online.

2. Är charmig

Din chef kan vara lika charmig som otrevlig. Personer med psykopatiska drag är kända för att vara oemotståndligt charmiga och intelligenta. De kan lätt plocka upp ämnen som är viktiga och berör, och uttrycka sig på ett sympatisk sätt trots att det egentligen är tomma ord. Experter brukar kalla personer med psykopati för ”sociala kameleonter” eftersom de lätt kan anpassa sig efter olika situationer för att vinna exempelvis sympati.

Så skämtar narcissister – humorn som utmärker dem

3. Skyller ifrån sig på andra

Ofta känner psykopater ingen ånger, och det är för att de inte har gjort någonting fel – enligt dem själva. De är duktiga på att skylla ifrån sig, komma med olika bortförklaringar eller till och med förneka helt någonting de har sagt eller gjort. De är helt enkelt offret i situationen vilket kan vara frustrerande för de anställda som gång på gång får ta skulden för någonting chefen gjort.

4. Impulsiv

Psykopater är impulsiva. På arbetsplatsen kan det uppfattas som att din chef är entusiastisk och har hög arbetsmoral, vilket är uppskattat av många. Men, det kan också röra sig om att din chef, med psykopatiska drag, har fått ännu ett infall som inte riktigt varit helt genomtänkt.

5. Sätter orimliga mål

Personer med psykopati gillar inte att planera långsiktigt. Men om de är så illa tvungna att sätta upp mål för framtiden är de ofta orealistiska och omöjliga för medarbetare att uppnå.

6. Trycker ner sina anställda

Din chef tar alla chanser som finns för att trycka ner dig på ett eller annat sätt. De iakttar sina anställda noga för att hitta saker att gå på, skriver Best life online.

3 sorters energitjuvar: Så hanterar du "gnällspiken", "narcissiten" och "offret"

7. Manipulativa

Trots att psykopater har bristande empati är de bra på att fejka sina känslor. De är manipulativa, kan koppla på och uttrycka känslor när det behövs, både på jobbet och privat, för att vinna på det själv. Och ofta sker det på andras bekostnad.

8. Kort stubin

Stormar din chef ut ur möten? Kastar pennor och smäller med kaffekoppar? En av de få känslor personer med psykopati kan känna är ilska. På grund av bristande impulskontroll kan det leda till otrevliga och ibland våldsamma raseriutbrott som går ut över alla andra, skriver Best life online.

Utvald läsning