Därför ska du onanera mera – enligt experterna

Kvinna som håller i en dildo.
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan
1:01

Efter reklamen: 4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan

(1:01)

Slå på ljud

Att onanera två till tre gånger i veckan är bra för ditt välmående, det menar familjeterapeauten Paul Hokemeyer. Hokemeyer är inte ensam med att tala varmt om onani. Enligt experterna finns det många anledningar till att onanera mer, här är några av dem.

1. Du känner dig stärkt i dig själv och i din kropp

Det finns tyvärr fortfarande stor skam och tabu kring kvinnors sexualitet. Att onanera kan hjälpa dig att förstå, uppskatta och känna dig stärkt i din kropp.
– En av de största fördelarna med onani är att få kontakt med din kropp. Det här är extra viktigt för kvinnor, då de har blivit lärda att deras kroppar är till för andra människors njutning, säger Hokemeyer till tidningen Prevention.

2. Du lär dig vad du gillar i sängen

Att utforska din kropp är det bästa sättet att förbättra ditt sexliv genom, både sexlivet med dig själv och med andra. Om du brukar onanera kan du börja med att läsa erotiska noveller eller titta på något som gör dig kåt. Därefter kan du gå över till att ta på dig själv.
– Du kan inte veta hur man tar sig från punkt A till punkt B utan att utforska din upphetsning. Det enda sättet att göra det på är genom onani, säger sexterapeuten Cynthia Pizzulli.

3. Du känner dig mindre stressad

Vi lever i en stressig tillvaro och ett bra botemedel mot stressen kan faktiskt vara att onanera. Inte nog med att en orgasm utlöser glädjeämnen som kan minska stress så kan det också kännas skönt att få en stund för sig själv.

4. Du känner mindre smärta

Nästa gång du har ont någonstans – testa att ta fram dina sexleksaker istället för en värktablett. När man stimulerar sig själv släpper kroppen ut endorfiner, oxytocin och vasopresin och hormonerna funkar som smärtstillande. Du kan till exempel onanera om du har mycket mensvärk.
– Det bästa sättet att göra det är i badet eller i duschen. För att öka njutningen så låt vattnet rinna över ditt kön medans du onanera, säger Hokemeyer.

5. Du somnar lättare

Ibland när man kommer hem efter en lång dag är hjärnan så uppe i varv att det nästan kan kännas omöjligt att sova. Då kan det vara perfekt med en liten onanisession. Onani och orgasm utlöser nämligen serotonin.
– Serotoninet får oss att känna oss avslappnade och dåsiga, säger Hokemeyer.

När man får en orgasm utlöses serotonin som gör oss lugna, endorfiner som minskar smärta och oxytocin som brukar kallas för “kärlekshormonet”.
– Det är därför som onani är så avslappnande, säger sexterapeauten Jennifer Foust.

6. Du får större sexlust

Visste du att din sexlust kan öka ju mer du onanerar? Du övar nämligen upp kroppen både fysiskt och psykiskt.
– Ju mer du stimulerar dig själv desto mer tränar du din kropp att vilja ha det. Din kropp lär sig att känna sexuell njutning och att få en orgasm, säger Jennifer Foust.

7. Ditt sexliv kommer att bli bättre

Tack vare onani kan ditt sex med en annan person bli bättre. Genom onani lär du nämligen känna din kropp och kunskapen du får gör ofta sexet med en partner bättre.
– När du vet vilken typ av beröring du gillar och vad som får dig att njuta maximalt kan du sedan lära din sexpartner, säger Foust.

Ett tips är också att göra onanin till en del av ert sex genom att din partner får titta på medan du onanerar. Detta kan vara upphetsande och dessutom får din partner lära sig hur du gör för att tillfredsställa dig själv.

8. Du blir gladare av att onanera

De kemiska reaktioner som kommer av en orgasm kan minska ångest och depressiva symtom, enligt Pizzuli. Människor som lider av depression och ångest har nämligen mindre av glädjehormonet serotonin i kroppen och onani utsöndrar serotonin.
– Studier visar att kvinnor som onanerar regelbundet har mindre risk att få ångest och depressiva symtom, säger Pizzuli.

Bild: TT

Utvald läsning