Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

För arg för att förlåta? Låt inte någon annans svek dra ned dig

20 dec, 2022 
AvMarina Nilsson
Siri Helle och en kvinna som blundar
Oförrätter som ligger och gnager kan göra större skada än du kanske tror. ”Hur kunde han/hon göra så mot mig – och varför sa jag ingenting?” Vissa svek är svåra att komma över, men tyvärr skadar du bara dig själv mer genom att älta det! Här är psykologens bästa råd för att kunna lägga ett svek bakom dig – även om du inte är beredd att förlåta.
Annons

När vi drabbats av ett svek är det lätt att börja fundera på om man själv gjort något fel som ledde fram till det som hände. Det kan vara en utväg att tänka så, för då kan man ju ändra sitt beteende och förhindra att samma sak händer igen i framtiden. Det är svårare att komma till insikt om att ”hemska saker kan drabba oskyldiga människor”. För det vill man helst inte tro.

Se också: 3 tekniker för att sluta älta negativa tankar

3 tekniker för att sluta älta negativa tankarBrand logo
3 tekniker för att sluta älta negativa tankar

– Att försonas med vad som hänt handlar om att skapa ett nytt förhållningssätt till det smärtsamma, ofta något som har gått på tvärs mot hur man tycker att det borde vara. Det kan vara svårt att få ihop de motstridiga tankarna som uppstår då, förklarar psykologen Siri Helle, som är aktuell med nya boken Känslofällan – ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende.

Siri Helle
Siri Helle är psykolog och författare.

Därför ältar vi saker vi varit med om

Och när hon nu börjar bena lite i ältandets anatomi så vill hon också betona att det kan finnas många skäl till att vi har hamnat i just denna känslomässiga fälla där vi inte kan ta oss vidare från en tidigare smärtsam upplevelse.

Annons

– Vår egen sårbarhet spelar roll här. Det kan både finnas en genetisk bakgrund som gör att vissa exempelvis har lättare att falla ner i melankoli, men det kan också vara så att det just nu i livet har det också hänt mycket annat jobbigt, säger Siri Helle.

– Under bra perioder i livet så har vi ju lättare att ha överseende med tråkigt som händer. Men om man redan från början känner sig sårbar och ledsen, då får man mindre motståndskraft och hakar upp sig på minsta lilla. Det är alltså viktigt att man är medveten om att man inte kan lita på sina tankar här. Ibland förstorar de upp saker så att de faktiskt känns större än vad de är, tillägger hon.

Boken Känslofällan
Siri Helle är psykolog och har skrivit boken Känslofällan.

Hitta dina känslofällor

Men oavsett vad som är själva roten till det onda, om det är något stort eller bara något som känns stort, så är en del av försoningsprocessen att lägga märke till hur själva känslan faktiskt påverkar ditt beteende. Lägg märke till vad ditt ältande faktiskt gör med dig.

Annons

– Då kan man få syn på olika saker. Kanske är det då man får impulser att tröstäta, eller så drar man sig undan och undviker social kontakt med andra? Det kan vara väldigt bra att se klart på de här känslofällorna, för att sedan börja ta steg ifrån dem. Men som alltid när det gäller svåra känslomässiga processer, så praktisera självmedkänsla. Detta är tuffa saker. Bemöt dig själv på samma sätt som du skulle bemöta en vän som gick igenom något jobbigt, poängterar Siri Helle.

5 steg mot försoning – psykologens tips till dig som vill gå vidare

1. Ha som mål att landa i ett balanserat förhållningssätt, till exempel ”den där personen var inte att lita på, men det finns andra som är värda mitt förtroende” eller ”mina föräldrar gjorde säkert sitt bästa, det räckte tyvärr inte till, men jag kan ändå själv vara kärleksfull och genuin i mitt eget föräldraskap”.

2. Kom ihåg att vägen till försoning inte alltid är att grubbla sig fram till en lösning. Ibland finns det inga tydliga slutsatser eller svar på varför du är ledsen.

– Snarare handlar det om att se på sitt liv som en tårta uppdelad i olika bitar, och att göra ”tårtbiten” som man kan kalla ”det där som hände” allt mindre, men inte alltid genom att bearbeta den med tankarna eller värka sig igenom sorgen, utan genom att helt enkelt göra de andra bitarna i livet större, säger Siri Helle.

3. Att göra någon form av yttre förändring är ofta bra, och särskilt när du märker att du har ”fastnat” i traumat trots att det gått väldigt lång tid.

– Ibland sker denna förändring av sig själv. Man träffar en ny partner och slutar att älta sveket från den förra. Men ofta behöver man aktivt göra något så att man själv tar små steg mot den framtid man vill ha. Kanske börjar du göra något som du alltid har drömt om att göra, skaffar ett husdjur eller påbörjar någon slags hobby som blir en ny stor och viktig ”tårtbit” i ditt liv?

4. Det hjälper också att prata om vad du har upplevt, eller skriva ner din berättelse, men var uppmärksam på att du inte upprepar dig, så att det ändå blir ett ältande.

– Uppehåll dig gärna vid ”scenerna” där det bränner till och gör som mest ont, för det är ofta de här sakerna du behöver möta, och sedan gå vidare från.

5. Och till sist, tro inte att upplevelsen har skadat dig för livet.

– Den tanken kan göra det svårt att lämna smärtan och bli en sorg i sig. Du är inte alls skadad för livet. Du har massor med möjligheter kvar att leva det liv som du vill!

Då ska du söka professionell hjälp

Alla människor brottas med oförrätter på ett eller annat sätt. Men när man känner att det gör så ont att det börjar gå ut över livet här och nu, när man har svårt för att fungera i vardagen, och till exempel inte kan sova bra, eller inte vågar gå in i en ny relation för man känner sig så sårad sedan tidigare, då kan det vara läge att söka hjälp!

Foto: TT, Caroline Andersson Renaud

Annons