Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Var snällare mot dig själv – experten Olof Röhlanders peppande tips

11 sep, 2022 
Olof Röhlander och tecknad bild på kvinna som kramar sin spegelbild
”Du duger! Det är ok! Det kan bli bättre!” Visst låter det bra? Här tipsar mentala tränaren Olof Röhlander om hur livet kan kännas lite enklare genom att helt enkelt bli din egen bästa vän; en livsfilosofi och personlig ”njutveckling” som är lite mer förlåtande, mänsklig och utan för mycket pekpinnar.
Annons

Olof Röhlander är känd som författare, föreläsare och mental tränare. I nya boken Bli din egen bästa vän delar han frikostigt och personligt med sig av sina erfarenheter som föreläsare, elitspelare i bordtennis och av livet i allmänhet.

Den centrala tanken är att vi ska vara lite snällare mot oss själva och dämpa vår inre kritiker, som ofta är alldeles för tuff.

Video: 8 tips för att bli mer bekväm med att göra saker ensam

8 tips för att bli mer bekväm med att göra saker helt ensamBrand logo
8 tips för att bli mer bekväm med att göra saker helt ensam

Hur lever du själv för att tysta din inre kritiker?

– Jag försöker ha en snäll inre röst, en som jag känner vill mig väl. Det betyder inte att jag avfärdar allting, ibland kan det ju ligga något i självkritiken så jag vill inte tysta den helt, men det gäller att kunna hålla den på en lagom nivå. Ge sig själv tid att reflektera över vem man är, och påminna sig själv om att du inte behöver vara perfekt. Den inre kritikern ser jag som min vän, men som jag behöver hålla lite koll på. Den får inte löpa amok, eller ha en elak ton i rösten.

Annons

Vad har du själv fått ut mer av livet när du gjort det, och blivit din egen bästa vän?

– Det är roligare att vakna på morgonen om du kan känna att du är okej, att du har många fina sidor, och att du är omtyckt av dem som står dig nära. Jag tycker att det skänker ett mjukare skimmer över dagen, jämfört med att gå omkring och slå på sig själv för vad man sagt och gjort, eller inte gjort, eller bekymra sig för vad andra tänker om en. Du gör så gott du kan, och du kan bli bättre, men jag går inte längre omkring och oroar mig för vad folk ska tycka eller tänka om mig. Det viktigaste är att jag vet vem jag är och vad jag står för, och att jag kan tycka om mig själv för den jag är.

Olof Röhlander
Olof Röhlander har inspirerat många med sina karismatiska tal och böcker om tankens kraft, omstarter och konsten att njuta lite mer av livet

Beröm dig själv varje dag

Olof tipsar även om att aktivt berömma dig själv, helst lite varje dag. Det kan du göra genom att till exempel varje kväll gå igenom saker du fått gjorda under dagen. Det kan vara alldagliga saker som att plockat i och ur diskmaskinen, svarat på några mejl eller tagit den där promenaden du planerat. Huvudsaken är att du bekräftar dig själv och får en bra känsla.

Annons

Att släppa på kraven

Att släppa lite på kraven på sig själv är också nyttigt för många. Men hur vet man när det verkligen riskerar att bli för mycket?

– Du vet det när du aldrig kan släppa garden, när du ständigt flackar med blicken och hela tiden ser problem som måste lösas. Du märker det när du inte kan komma till ro på kvällen på grund av alla tankar som fladdrar omkring i huvudet och du vaknar i vargtimmen och inte kan somna om. Du känner det när nerverna ständigt är på helspänn, när du är mer irriterad än glad, när du letar mer fel än rätt. Det här kan komma utifrån, men också bero på dina egna högt ställda krav.

Lösningen är att sänka ribban, tagga ned och inse att man inte behöver göra allt. Det är enklare sagt än gjort såklart, men börja med att fråga dig själv: Vem är det som har satt de här kraven på mig? Är det jag själv, eller kommer det från samhället, föräldrar, eller andra? Vem har sagt att allt måste vara perfekt hela tiden? Både du och din omgivning mår bättre om du sänker ribban. För vad ska du ha allting till om du inte kan njuta av det?

Annons

Acceptans är A och O

Vilket är ditt allra bästa tips för att bli din egen bästa vän och odla mod?

– Acceptera livets villkor och försonas med det som har varit. Med det menar jag att livet har givit dig vissa kort på handen. Vad du gör av dessa är upp till dig, men du kan inte göra allt, bli allt, utan det du kan göra är att spela dom korten du har. Ibland spelar du dom fel, och det finns inte en människa som nått sin fulla potential. Livet är vad livet är. Du behöver försonas med det.

Men, för mycket eller för lite av något är inte heller bra. Det finns fallgropar att se upp med – man kan faktiskt bli FÖR god vän med sig själv. Man får inte bli alldeles för nöjd, menar Olof Röhlander.

– Om du använder uttrycket ”Jag duger som jag är” som en förevändning för att slippa ta tag i saker du behöver jobba med, då är du på fel spår. Det gäller att våga se livet i vitögat. Du är inte framme, utan det finns alltid vassa kanter i din personlighet som du kan slipa på. Det kräver lite mod att se sig själv på det sättet, som ofärdig, men det är bara då du kan göra något åt det.

Annons

Att utveckla sig själv kan bli ett krav i sig, men det absolut inte meningen med boken:

– Man måste naturligtvis inte bli sin egen bästa vän. Det räcker gott med att komma överens med sig själv och inse att livet inte behöver vara perfekt för att det ska kunna vara bra. Det skaver nästan alltid någonstans, men det gäller att kunna lägga energin på rätt saker. Du är vid liv, du har många bra egenskaper, du är en fin människa, du är älskad. Dessutom har du en säng att sova i, mat i kylen och saker som går din väg. Ibland går saker emot dig, det ingår, men bakslag kan ibland ha ett större värde. Framgång är inte allt, avslutar Olof.

Av: Ulrika Hermansson

Foto: TT

Se också: 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
Se också: 6 tips för en mer harmonisk höst
Annons