Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Prokrastinerar du viktiga saker? Det beror troligtvis INTE på lathet

03 aug, 2021
AvLinn Seipel
Kvinnas ögon går i kors för att hon har så mycket jobb framför sig
Att inte förmå sig att ta sig an en viss uppgift behöver inte bero på lathet eller att du inte är kompetent nog. Det kan ofta vara tvärtom, att du är FÖR ambitiös och mån om att jobbet ska bli bra. Här är ett antal punkter att ta i beaktning gällande prokrastinering.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Varva ner inför semestern – 5 tipsBrand logo
Varva ner inför semestern – 5 tips

Varför du prokrastinerar något som du egentligen tycker är viktigt kan bero på flera saker. Ett vanligt missförstånd är dock att det grundar sig i lathet, menar psykoterapeuten Josh Dodes, som inriktar sig specifikt på att hjälpa högpresterande individer.

– Lata människor bryr sig inte om kvaliteten på sitt jobb. De försöker bara följa strömmen och göra så lite som möjligt, skriver han i Psychology Today.

Om det inte låter som du, menar han på att du troligen inte är lat – utan kanske är en, som han kallar det, ”olycklig överpresterare”, på engelska ”unhappy achiever”.

Se ocksåpsykologens tips för att sluta prokrastinera viktiga saker.

Annons

Den olyckliga överpresteraren

De här sortens personer är ofta väldigt ambitiösa och inte sällan anses de av andra vara lyckade eller framgångsrika inom det mesta de tar sig an. Problemet är bara att deras hela självbild och värde som personer ligger just i sina prestationer. De räds av tanken att om de inte gör bra ifrån sig i allt så är de inte värdefulla, eller ens älskvärda.

Har du blivit för duktig på att vara duktig? Ibland går perfektionism hand i hand med ångest och oro. Här är expertens tips!

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Detta leder till en konstant press att de måste göra bra ifrån sig, något som ibland skapar ett inre krig. Att behöva bevisa sig själv på så hög nivå hela tiden kan resultera i att det tar emot att ta sig an en uppgift, eftersom kraven upplevs som övermäktiga. Den oförmågan att ta tag i något kan således tolkas bero på lathet, men i själva verket är det personens inre perfektionist som gör uppgiften så stor att den känns omöjlig att ta sig an.

Annons

Förstå varför du prokrastinerar

Josh Dodes menar att det kan vara bra att börja ställa sig själv följande fyra frågor, för att reda ut vad det är som får en att inte förmå sig att ta sig an en uppgift.

  1. Pressar jag mig själv överdrivet hårt?

  2. Gör jag detta för min egen skull, eller i hopp om att bli omtyckt av andra?

  3. Vilken är den känslomässiga belöningen jag får av att göra denna uppgift? Är det något viktigt som står på spel eller handlar det om att jag ska känna mig som en värdig människa?

  4. Vad tror jag kommer hända om jag misslyckas? Är detta ett realistiskt utfall?

Om svaren på frågorna på något sätt kan förankras i att ditt värde som person ligger i huruvida du gör denna uppgift bra eller inte – så är det inte så konstigt om du finner dig själv prokrastinera den.

En av de viktigaste sakerna för att sluta med detta är då att försöka inte vara så hård mot sig själv, och sluta tänka i banor som ”jag är så lat” eller ”jag kan inte det här”, eftersom det sätter i gång en negativ tankebana som gör uppgiften ännu svårare att ro i hamn.

Läs också Psykologen om varför du bör ha en "att INTE göra"-lista.

Förväxla inte prokrastinering med behov om återhämtning

Vanligt för personer som känner ett högt behov att prestera är att de tror att har ett minimalt behov av återhämtning. Risken blir då att vardagen är fylld med så mycket måsten att kroppen skriker efter att få sitta och slötitta på något i soffan.

Annons

Det finns således en risk att du prokrastinerar saker för att du är riktigt trött, och egentligen hade behövt få in mer återhämtning i vardagen.

Ha också i beaktning att inte nå alla mål eller projekt man sätter upp för sig själv inte heller kan översättas vara synonymt med att prokrastinera. Är man en person med högt driv finns risk att man drar i gång mer än vad som faktiskt är rimligt att genomföra.

Försök därför backa lite från situationen och ställ dig själv de fyra frågorna presenterade i förra stycket.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Annons