9 tecken på att du (eller din vän) är perfektionist

Är du en perfektionist?

De flesta av oss känner nog någon (kanske du själv?) som har väldigt högt satta mål i allt de gör. Någon som inte är nöjd med att göra någonting sämre än perfekt, och även om det är perfekt tycks det finnas något som ändå kan göras bättre.

Den amerikanska psykologen Elizabeth Lombardo förklarar några av de saker som kännetecknar en perfektionist.

Läs också: Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla och prokrastinerar du viktiga saker? Du är troligtvis INTE lat!

1. Du kräver mycket av dig själv och din omgivning

Självklart gör du alltid ditt bästa och du förväntar dig att människor runtomkring dig gör detsamma. Och det är väl självklart? Annars kan det ju se ut som att ni inte har lyckats!

2. Du gillar inte att säga att du är färdig

Visst vill du gärna bli klar och visa upp ditt perfekta projekt, men att säga att du är klar innebär också att du inte kan fortsätta och göra det ännu bättre.

3. Du överanvänder ordet ”borde”

”Jag borde läsa fler böcker” eller ”de borde anstränga sig lite mer” är något en perfektionist gärna säger. Det finns alltid saker man borde göra för att saker ska bli perfekta!

4. Du fixerar på det dåliga

Även om du gjort något fantastiskt och hyllas av alla har du svårt att fokusera på annat än den där detaljen som inte blev helt perfekt.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

5. Du tänker ”allt eller inget”

Antingen är något bra eller så är det dåligt, det är rätt eller också är det fel. Det tankesättet är ännu ett spår av att du inte är nöjd med något som inte är perfekt.

6. Du tänker och agerar i extremer

Har du någonsin tänkt ”nu åt jag en chokladbit och min diet är redan körd, då kan jag lika gärna äta allt”? För även om du äter mycket hälsosammare nu, trots att du åt EN chokladbit, ser du det som ett misslyckande och då kan det lika gärna vara. Samma sak där – allt eller inget-tänket.

7. Du skjuter upp saker

Om du skjuter upp att göra färdigt något behöver du inte heller riskera att det inte är perfekt när du väl är klar.

Se ocksåpsykologens tips för att sluta prokrastinera viktiga saker.

8. Du delegerar ogärna

Eftersom du är så mån om att saker ska vara perfekta släpper du ogärna ifrån dig kontrollen över dem. Andra kanske tycker att du har ett kontrollbehov, men du vet att det bara handlar om att du vill att det ska bli gjort på rätt sätt.

9. Du blir inte riktigt nöjd – även om det är perfekt

När du väl är klar med ditt projekt och dina vänner eller kollegor bekräftar att du gjort ett fantastiskt jobb är du snabb med att gå vidare till nästa utmaning. Du kan helt enkelt ha svårt att ge dig själv den beröm du förtjänar.

Källa: Psychology Today.

Tänk dig stark, pigg och lycklig

act-as-if-700x440

Läs också: Tänk dig stark, pigg och lycklig

Utvald läsning