Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så blir du manipulerad att älska en psykopat – experten förklarar

14 nov, 2019 
AvMåBra
Psykopaten manipulerar andra.
Han är mannen du drömt om – till att börja med. Men har du träffat en psykopat handlar det bara om manipulation och makt. Så kommer du ur och över förhållandet!
Annons

Kärleksbombning. Att bli bombarderad med kärlek. Översköljd av uppmärksamhet, kärleksförklaringar, presenter, intresse, bekräftelse och löften om framtiden.

Det låter positivt, men det är det inte alltid. Enligt psykologen Malene Kaae har de som kärleksbombar nämligen inget som helst intresse av ett kärleksfullt förhållande. De använder bara taktiken som ett manipulativt sätt att förföra på.

– De här personerna, som kan vara både män och kvinnor, är så skickliga på att förföra och manipulera att du tror du träffat den stora kärleken. Att få känna sig som den mest fantastiska i världen, att man är något alldeles speciellt för den andra, är enormt förförande. Så vem som helst kan bli manipulerad, säger Malene Kaae.

Utsattes för kärleksbombning

Pia, 49 år, har blivit utsatt för kärleksbombning. Hon var då 41 år och kände varken till begreppet eller hade någon aning om att det var det som pågick. Hon vara bara förälskad – huvudlöst förälskad.

Annons

– Han sa de rätta sakerna, att mina bruna ögon var de vackraste han någonsin sett. Gjorde alla de rätta sakerna, skrev gulliga sms hela tiden, skickade röda rosor till mig på jobbet, tog initiativ till att vi skulle åka på semester och ordnade med allt. Då tyckte jag att det var helt fantastiskt eftersom jag tidigare varit tillsammans med män som inte var så handlingskraftiga, säger Pia.

Det dröjde inte länge förrän mannen flyttade in hos henne och på hennes födelsedag ett halvår senare friade han.

– Det var mycket intensivt. Vi var tillsammans hela tiden.

Offret ska isoleras

Intensivt är ett nyckelord i samband med förförelsen. Inledningen måste vara himlastormande eftersom offret själv kan märka att något är fel och säga ifrån när förhållande väl är etablerat. Därför anstränger sig förövaren extra mycket i början.

Det gjorde mannen Pia träffat och han isolerade henne från andra.

– Det gick med så små steg att jag bara slog bort det när han till exempel hade parkerat utanför restaurangen där jag var på fest, eller inte ville att jag skulle gå och träna utan honom eller träffa manliga kunder på jobbet. Han sa alltid att han var så galen i mig att han ville vara med mig hela tiden och att han inte tyckte om att andra tittade på mig.

Annons

Malene Kaae förklarar vad som händer:

– När man blir manipulerad på det här sättet är det ofta en lång process, för mannen kommer ju inte in i ditt liv och säger: ”Jag vill att du ska känna dig liten så att jag kan känna mig stor och mäktig.” Han manipulerar över lång tid och när man är fast är det svårt att se klart, då är verklighetsuppfattningen redan förvrängd, säger hon.

Psykopater speglar offret

Det kan handla om det som inom psykologin kallas spegling.

– Psykopater är riktigt bra på att spegla. Det vill säga att få den andra att berätta om sig själv och sina behov, som han – om vi antar att det är en manlig psykopat – verkar lyssna intresserat på även om han i själva verket lagrar informationen för att kunna framstå som mannen just hon drömmer om, säger hon.

Hon understryker att förmågan att ljuga, projicera och göra om verkligheten – som i början känns positiv –senare blir negativ när det uppstår konflikter. Till exempel kommer förövaren att lägga all kraft på att behålla kontrollen så att man till slut tvivlar på om man överhuvudtaget kan lita på sin egen uppfattning, säger Malene Kaae.

Annons

Förövaren uppför sig sällan enbart som en riktig skitstövel för då skulle ju risken vara stor att offret lämnade honom. I stället är han ibland en skitstövel och ibland kärleksfull, vilket förvirrar offret.

– Det gör att många bagatelliserar och bortförklarar hans ombytliga sätt eftersom beteendet inte hänger ihop. Det är lättare att förneka de mörka sidorna: ”Det är inte sådan han egentligen är”, och man håller fast vid de positiva sidorna för att rättfärdiga förhållandet inför sig själv och omvärlden.

Söker inte närhet

Varför uppför sig då förövaren så här?

– Det är mycket olika, säger Malene Kaae. Några vill bli beundrade, andra vill känna sig stora och mäktiga, några vill känna sig farliga, några njuter av att förödmjuka partnern, andra har ekonomiska intressen och det finns de som vill bli sedda med en vacker kvinna och stärkas i uppfattningen av sig själv som viktig och betydelsefull.

Hon understryker att oavsett den enskildes skäl har alla förövare något gemensamt.

Annons

– De är inte intresserade av en ömsesidig kärleksrelation. De söker inte intimitet och närhet som friska människor gör för det kan de inte, säger Malene Kaae.

Hon hänvisar till ny forskning som visar att de här människorna har flera gemensamma drag. Dragen är bland annat egoism, självhävdelse, ondskefullhet, sadism och samvetslöshet. De kallas för D-faktor, som står för dark factor.

– Har man de här dragen har man en tendens att göra vad som helst för att uppnå sina mål även om det skadar andra.

Psykologen: Lämna nu

Pia gick slutligen till en psykolog efter hennes mamma rått henne att göra det. Då hade hot och våld blivit vanliga i förhållandet.

Psykologen sa att mannen hon var tillsammans med var farlig och hon måste lämna honom – genast!

– Det öppnade mina ögon. Att en professionell person sa det jag själv tänkt i mina mörkaste stunder, att han var psykopat, var det jag behövde höra, säger Pia.

Annons

Hon är nu fri från mannen, men har behövt gå i terapi länge. En av de känslor Pia lagt mest tid på att bearbeta är skam.

– Jag skämdes så. Hur kunde jag låta mig manipuleras? Och inte säga ifrån?

– Det är helt normalt att man känner stor skam och frågar sig själv hur man låtit sig bli behandlad på det sättet. Men här är det viktigt att veta att alla kan råka ut för detta, även vuxna, välutbildade kvinnor – och att det aldrig är ditt eget fel, säger Malene Kaae.

Kan man älska igen efter ett förhållande med en psykopat? Eller kommer man alltid att vara på sin vakt?

– Ja, man kommer förmodligen att vara mer på sin vakt när man träffar nya tänkbara partners, men det gör inte något att man är det. Man kan förhoppningsvis se varningstecknen på ett tidigt stadium.

Pia har i dag träffat en ny man som är bra för henne. Det tog tid innan han kom henne inpå livet och det tog tid innan hon kunde lita på honom. I gengäld vet hon att hon kan lita på sin intuition i dag.

Annons

– Jag är helt hundra på att om man har varit utsatt för en sådan människa säger ens magkänsla ifrån om man träffar typen igen.

9 personlighetsdrag att se upp för

Egoism

Överdriven upptagenhet av egna fördelar på bekostnad av andra.

Storhetsvansinne

Uppfattning att man är bättre än andra och förtjänar bättre behandling.

Självhävdelse

Önskan att öka och synliggöra egen status i sociala och ekonomiska sammanhang.

Narcissism

Överdriven självupptagenhet och extremt behov av uppmärksamhet från andra.

Machiavellism

Manipulativ, cynisk inställning om att målet helgar medlen.

Ondskefullhet

Destruktivitet och vilja att skada andra även om det också går ut över en själv.

Psykopati

Brist på empati, självkontroll och impulsivitet.

Sadism

Önskan att plåga andra psykiskt eller fysiskt för eget nöje eller tillfredställelse.

Samvetslöshet

Generell tendens att varken känna dåligt samvete eller moraliska kval.

Fotnot: Pia i texten heter egentligen något annat. Text: Gitte Holtze

Översättning och bearbetning: Anette Bülow

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Pia blev kär i en psykopat: ”Glad jag överlevde”

Den milda varianten av psykopati – här är tecknen

Psykologen: Så känner du igen en kvinnlig psykopat

Psykopat, narcissist eller sociopat? Här är de viktiga skillnaderna

Annons