Det söker psykopater och narcissister efter hos en partner

narcissist och psykopat som dras till varandra
1:38

Efter reklamen: 7 saker som avslöjar en narcissist

(1:38)

Slå på ljud

Det finns en teori om att de flesta av oss dras till andra som är lika oss själva, när det kommer till att välja en partner att dela livet med.

Att vi gärna vill ha någon som är i samma ålder, som är ungefär lika utbildad, lika intelligent, tror på samma saker när det kommer till religion och politik och som har ungefär samma värderingar, personlighetsdrag och vanor som oss själva.

Dras narcissister och psykopater till likasinnade?

Men hur är det med narcissister och psykopater – dras de också till likasinnade? Om så skulle vara fallet så skulle de leta efter personer som bland annat ofta är impulsiva, tror väldigt gott om sig själva, vill bli beundrade, saknar empati och är bra på att manipulerar andra. Och ofta uppfattas som charmiga.

Här är egenskapen som psykopater och narcissister har gemensamt

Narcissister har större behov av att bli beundrade och av makt och känner sig ofta avundsjuka på andra. Medan psykopater ofta är experter på att manipulera och utnyttja andra och kan vara mer hänsynslösa.

Studier: Det här dras narcissister och psykopater till

I två olika studier har man titta på om det här är fallet. Hos Psychology Today sammanfattar experten Arash Emamzadeh vad man kom fram till i de båda studierna. Bland annat kom man fram till att:

Narcissister och psykopater verkar dras till andra med liknande personlighetsdrag när det handlar om längre förhållanden.

Enligt den ena studien sökte narcissister också oftare tillfälliga förbindelser, one night-stands. Och kunde tänka sig att ha dem ofta med människor, oavsett personlighetsdrag.

Medan psykopater i större utsträckning gärna hade tillfälliga förbindelser med personer med liknande personlighetsdrag. Alltså andra psykopater, narcissister eller liknande.

narcissist och psykopat på dejt

Psykopater verkar ha ett större sexintresse generellt

Tidigare studier har också visat att psykopater verkar vara mer intresserade av sex generellt och att de ofta har fler sexpartners och oftare är otrogna.

Något annat man kom fram till i studierna var att narcissister i högre grad sökte likasinnade när det handlande om längre förhållanden.

Ska man sammanfatta det hela så skulle man alltså kunna säga att narcissister och psykopater dras till personer med liknande drag. I alla fall när det gäller längre förhållandet.

6 sätt att repa sig, efter en uppväxt med narcissistisk förälder

Något som också gemene man verkar göra enligt studier – dras till likasinnade alltså.

Källa: Psychology Today Foto: TT