Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så fungerar en psykopat – egentligen

11 aug, 2020 
kvinna med psykopatiska drag
Det finns många olika uppfattningar om vad en psykopat egentligen är. Och ofta felaktiga. Så här fungerar psykopater – egentligen.
Annons

När man hör ordet psykopat är det lätt att tankarna går till elaka personer, kanske på chefspositioner på företag. Men det här är bilder som inte riktigt stämmer, menar Karolina Sörman som forskar i psykologi. I en intervju hos Karolinska Institutet säger hon att:

– Man kan ha vissa psykopatiska drag, som att vara manipulativ, orädd eller självupptagen, utan att för den sakens skull uppfylla de medicinska kriterierna för psykopati.

Psykopater har antisociala beteenden

Hon säger också att en verklig psykopat visar flera av de här karaktärsdragen, i kombination med avvikande antisociala beteenden. Det kan handla om bristande impulskontroll och i vissa fall kriminalitet och våldsamhet.

– Denna kombination av avvikande personlighetsdrag och beteenden innebär att personen ofta får stora problem i samvaron med andra människor. Till exempel verkar de inte reagera på samma sätt på rädsla och bestraffning som gemene man vilket kan leda till ett hänsynslöst beteende, fortsätter Karolina Sörman.

Annons

Tre symtom som är vanliga

Enligt Psykologiguiden är tre symtom är vanliga för personer med antisociala drag och psykopati.

  1. De brusar ofta upp och tar till våld, eller kan utnyttja andra hänsynslöst utan att känna skuld eller ånger.
  2. De har en stark dragning till äventyrlighet, vilket gör dem riskabla både för sig själva och folk i närheten.
  3. De har en störd självbild och uppfattar sig själva som starka och överlägsna, och tycker sig därför ha rätt att utnyttja andra.

Psykologiguiden skriver också att ungefär tre procent av männen och en procent av kvinnorna beräknas ha antisociala och psykopatiska personlighetsdrag, men att det bland kriminella som dömts till fängelse är över hälften som har dem.

Se ocksåPersonligheterna som ofta faller offer för en psykopat.

Vanligaste myterna om psykopater

Psykopati är ingen diagnos eller sjukdom. Ordet psykopat används idag ofta för att beskriva onda människor, krävande kollegor eller någon man tycker uppför sig illa eller märkligt. Men det är alltså betydligt mer komplicerat än så.

Överläkaren Marianne Kristiansson har tillsammans med Karolina Sörman skrivit Psykopaten – verkligheten bakom myten. I DN svarar hon på frågan om vad de största myterna om psykopater är:

– Att många psykopater är väldigt högbegåvade. Så är inte fallet. De flesta är som andra är mest. Det varierar – vissa är begåvade, andra inte, säger hon.

I samma intervju svarar Karolina Sörman på samma fråga:

– Att alla onda människor är psykopater, säger hon.

Foto: TT

LÄS MER:

Så känner igen en kvinnlig psykopat enligt psykologen

Psykologen: Psykopater och narcissister är oftare nattugglor

Psykopat, narcissist eller sociopat? Här är de viktiga skillnaderna

Därför är det så svårt att lämna en psykopat

Annons