5 sätt att hantera narcissister under julen

Släktingar som firar jul ihop med paket och julbord.

Har du en släkting som bara kör sitt eget race, alltid är sig själv närmast och aldrig tar hänsyn till den övriga familjens behov och känslor? Då kan du ha att göra med en narcissist. Under julen kan detta sättas på prov lite extra med långa timmar tillsammans vid julbordet.

Om du känner att du liksom trippar på tå kring denna släkting måste du fråga dig själv två viktiga frågor:

  1. Känns umgänget med familjemedlemmen mer som en skyldighet snarare än ett val?
  2. Känner du dig orolig när du funderar på att träffa familjemedlemmen under julledigheten?

Om du svarade ja på någon av dessa frågor kan du behöva ta en funderare på om det verkligen är värt att spendera julen tillsammans. Landar du i att det är värt det och att du vill fortsätta träffa övriga släktingar och familj så finns det några knep för att göra tiden tillsammans mer hanterbar.

5 sätt att hantera en narcissist under julen

1. Ha realistiska förväntningar

Julen handlar om gemenskap och visa uppskattning för sina nära och kära. Det är inte egenskaper som en narcissist är särskilt bra på. Förvänta dig inte att personen kommer ha ändrat hela sin personlighet sedan förra året, det kommer bara leda till att du blir besviken. Sätt istället upp mål på vad du hoppas få ut av julhelgen, men ha i åtanke hur personen betedde sig förra året och utgå från att det gäller även i år.

2. Fokusera på det som betyder något

Om din högsta prioritet kring julhelgen bara är att klara dig helskinnad ut på andra sidan så kommer det också vara det enda du tänker på. Fokusera istället på hur du kan må så bra som möjligt och samtidigt vara ditt bästa jag.

Om en narcissistisk familjemedlem blir manipulerande eller förnedrande, fråga dig själv: "Vad kan jag lära mig av detta?" eller "Vem vill jag vara i den här situationen?" Genom att göra det kan du använda allt som händer, oavsett hur upprörande det är för tillfället, till att utveckla och bli starkare i dig själv.

3. Var uppmärksam på vad du delar med dig

Narcissister använder ofta personlig information emot dig. Var därför försiktig med vad du delar med sig av. Detta blir speciellt viktigt när det handlar om känslig information i form av ditt kärleksliv, ekonomi, politik, arbete eller hälsa.

Även om det kanske inte lämnar så många meningsfulla samtalsämnen kvar att diskutera, så kom ihåg att narcissisters samtal handlar om att vinna, få uppmärksamhet och känna sig överlägsen över andra. Varför riskera att sätta dina känsliga ämnen på spel i ett samtal där den andra person har dessa mål?

4. Planera framåt och bestäm var du ska dra gränsen

Redan innan ni ses, överväg vad du är villig att tolerera och inte tolerera under tiden tillsammans. En användbar fråga att ställa dig själv är: "till vilket pris?". I hur stor utsträckning är du villig att kompromissa om ditt eget välmående i syfte att hålla god stämning under tiden tillsammans. Att bestämma detta innan kan göra det lättare att sätta hälsosamma gränser över vad du kan acceptera – och inte acceptera av personen ifråga.

5. Fokusera på ditt välmående

Var extra uppmärksam på ditt mentala välmående under julhelgen. Sätt av tid för dig själv och ta en lång promenad eller läs en god bok. Låt inte en narcissist suga ut all glädje som julen faktiskt kan innebära. Genom att ta hand om dig själv är du också bättre förberedd på att tackla jobbiga situationer och krävande människor.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Läs mer:

Så känner du igen en narcissist i sociala medier

5 saker narcissister ofta klagar över

7 tips för att sätta gränser när du har att göra med en narcissist

Redaktionens tips