5 saker narcissister ofta klagar över

narcissister klagar på

Om du har en narcissist i din närhet – hemma, på jobbet eller som granne så kommer du förmodligen märka att personen ofta är besatt av sådant som har varit. De kan skryta om hur underbara de varit och älta om hur andra har behandlat dem illa.

Det här säger terapeuten Bill Eddy, hos Psychology Today. Han menar att narcissister verkligen tror att de är överlägsna alla omkring dem och att de lever i en fantasivärld.

De försvarar alltid sina handlingar eftersom de är säkra på att de gör rätt och går gärna till attack om de känner sig påhoppade – vilket de lätt gör.

5 saker narcissister ofta klagar på

Enligt Billy Eddy finns det fem saker som en narcissist ofta säger, kopplat till sina behov och osäkerheter. Saker som de ofta gnäller över, för att de känner sig orättvist behandlade. Här är de fem olika klagomålen.

1 ”Du ger inte mig tillräckligt med uppmärksamhet”

En narcissist kräver oändligt med uppmärksamhet och vill ha beundran. Problemet är att de inte riktigt kan ta till sig det de får heller. Så hur mycket man än ser och bekräftar en narcissist så är det aldrig nog.

2 ”Du respekterar inte mig”

Hur mycket respekt en narcissist kräver är inte i närheten proportionerligt till vad som är normalt. De vill ha beröm för minsta lilla självklara sak de gör och kommer att påminna dig om alla småsaker som hen fixat.

Om det tvärt om är du som har gjort något bra så blir en narcissist ofta likgiltig eller avundsjuk och byter ämne om det kommer upp till diskussion.

3 ”Du har för många regler”

En narcissist vill kunna göra precis vad hen vill, precis när hen vill och är inte intresserade av regler. Eftersom de ser sig själva som överlägsna känner de oftast att de kan göra som de vill – oavsett vad ni bestämt. Däremot är det självklart för dem att du ska följa hens regler.

4 ”Det här förhållandet begränsar mig”

En narcissist har ofta flera förhållanden, för att få extra mycket uppmärksamhet. Och kan kräva att en partner tolererar att hen själv beter sig på olika sätt. I jobbsituationer vill de gärna komma sent och gå tidigt och har de personalansvar kan de vara dåliga ledare mot sina anställda och smöra uppåt.

5 ”Du behandlar mig orättvist”

Det här kan vara en av de vanligaste sakerna man hör en narcissist säga. Och oftast handlar det om att du behandlat narcissisten precis som alla andra, och inte gett dem den specialbehandling de känner att de förtjänar. All negativ kritik kommer att uppfattas som totalt orättvis.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

5 saker vi ofta gör för att hålla narcissister på gott humör

13 beteenden narcissister har gemensamt med trotsiga barn

Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar