Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

5 saker du aldrig ska säga till en narcissist

27 apr, 2018 
AvMikaela Råberg
5 saker du aldrig ska säga till en narcissist.
Att föra en konversation med en narcissist är inte alltid det enklaste och lägger man inte fram orden rätt kan det sluta med irritation, ilska och raseriutbrott.
Annons
TV: Se 7 saker som avslöjar en narcissistBrand logo
TV: Se 7 saker som avslöjar en narcissist

En narcissist har ofta en hög tro på sig själv, har svårt att känna empati gentemot andra och sätter alltid sig själv först. En person med narcissistiska drag tror sig aldrig heller ha fel. Felet ligger istället på någon annan och de ber sällan om ursäkt.

– En narcissist är dålig på att styra sina känslor och hanterar inte frustration särskilt bra, säger Ramani Durvasula, psykolog och författare, till Health.

Läs också: Är din partner en narcissist? Här är varningssignalerna!

– Narcissister är mer som en treåring än en vuxen människa.

Och precis som en treåring kan en narcissist plötsligt få ett känsloutbrott – utan någon egentlig anledning.

– Narcissister kan ofta kontrollera andra genom dessa utbrott, eftersom det kan vara riktigt obehagligt för dem som drabbas, säger Durvasula.

Annons

Här är några saker som du aldrig ska säga till en narcissist om du vill undvika utbrott och dålig stämning, enligt psykologen.

1. ”Jag skulle inte ha gjort på det där sättet”

Det spelar ingen roll om du menar det som konstruktiv kritik, en narcissist kommer bara höra att de inte gjort något rätt och att du kan göra det bättre. Detta hotar deras självkänsla – dubbelt upp. Allt som handlar om kritik och att lyfta någon annan är inte tolererbart för en narcissist.

En mindre laddad fras kan vara: ”Låt oss tillsammans lista ut det här”.

2. ”Du har fel”

Narcissister reagerar dåligt på rak konfrontation och eftersom de har svårt att känna empati kan de reagera genom att kläcka ur sig sådant som du själv aldrig skulle säga till någon.

Det här betyder dock inte att du ska låta bli att säga vad du tycker och känner, men vill du undvika dålig stämning och en hätsk ton kan du försöka lägga fram det du vill säga på ett mjukare sätt. Exempelvis: ”Jag hör vad du säger, men jag ser det på ett annat sätt…”

Annons

3. ”Vad är det med dig?”

Även om du verkligen får lust att kläcka ur dig detta i stundens hetta – försök att lägga band på dig själv. Även om det kan verka precis tvärtom så har narcissister ett lågt självförtroende och hatar att känna sig nedvärderade och påhoppade (även om det är så de kan få andra att känna sig).

Försök istället ta reda på vad som faktiskt försiggår i narcissistens huvud och uttryck dig så att du visar att du förstår dem och vill hjälpa till. Exempelvis: ”Vill du prata om det?”.

Läs också: Studie: För mycket beröm gör barn till narcissister

4. ”Men du har aldrig…”

”Du såg aldrig den filmen”, ”Du har aldrig varit i det landet”, ”Du har aldrig ätit på den restaurangen”, och så vidare. Ibland kan det vara svårt att inte syna narcissistens bluffar och alternativa sanningar de kan säga för att få en berättelse att låta bra.

Att hävda att narcissisten förskönar sanningen – särskilt när andra människor är i närheten – är dock ingen bra idé. Om en narcissist känner sig påhoppad offentligt kan de bli triggade. Då är det bättre att låta andra få veta sanningen mer privat.

Annons

5. ”Det är inte sant”

Eftersom en narcissist är upptagen med att tillgodose sitt stora ego, är de ständigt på sin vakt mot allt som kan sticka hål på deras ofta uppblåsta självbild. Narcissister bryr sig sällan om att hålla sig helt till sanningen, det viktiga är att de lägger fram det till sin fördel.

Även om du vet att det narcissisten säger inte är sant och framför det på ett snällt och försiktigt sätt, kommer narcissisten ändå kunna tolka det som en attack från ditt håll. Och det kan eskalera.

Så här kan du hantera en narcissist istället:

Oavsett hur snällt och försiktigt du uttrycker dig ska du ha i åtanke att narcissister sällan förändras. Narcissism är ett ofta livslångt personlighetsdrag, som dessutom tenderar att blir värre med åren.

För din egen skull kan du distansera dig själv och anpassa dina förväntningar efter personen och situationen. Sluta förvänta dig att du ska få empati, respekt och att du ska kunna kompromissa med en narcissist. För det kommer med troligtvis aldrig att hända.

Källa: Health Foto: IBL

Läs också: Studier visar: Allt fler blir narcissister

SE OCKSÅ: 5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
SE OCKSÅ: 5 saker som avslöjar en psykopat
Annons