Så känner du igen en narcissist i sociala medier

Kvinnlig narcissist, manlig narcissist
Slå på ljud

Att avslöja en narcissist är inte alltid lätt, men sociala medier kan faktiskt underlätta det. Karen Wu, som är professor i psykologi menar att det finns saker man kan titta på i sociala medier, som just kan avslöja om någon är en narcissist, säger hon till Psychology Today.

Här är några av professorns punkter. Men ha i åtanke att bara för att en person passar in i de här beskrivningarna så betyder det inte att det är en narcissist. Bara att hen delar egenskaper med narcissister.

1 Stilen är snygg och uppdaterad

En narcissist är i regel välvårdad och gillar att klä sig i dyra kläder som ger uppmärksamhet.

2 Flödet är fyllt av selfies hos män

Många tror att alla narcissister lägger ut mycket selfies, och det är väldigt vanligt. Men hos kvinnor är det vanligt att lägga ut selfies, även hos dem som inte har narcissistiska drag. Däremot är det vanligare att hitta narcissister hos män som postar mycket selfies.

3 Profilsidan väcker uppmärksamhet

Eftersom narcissister gillar att vara mittpunkten i de flesta sammanhang och älskar uppmärksamhet så är det inte konstigt att de gärna sticker ut i sociala medier också.

En studie visar att narcissister kan använda många olika sätt att dra uppmärksamheten till sig på sina profilsidor på Facebook till exempel.

4 Sex är vanligt i bilder och språk

En narcissist vill gärna erövra flera partners och kan därför vara extra fokuserade på sex, både i bildspråk och i ord. De är också i regel mer extroverta och gillar att visa upp sig.

5 Uppdateringarna kommer ofta

Eftersom en narcissist i sin värld är det mest intressanta som finns så tänker de också att andra är väldigt intresserade av vad de har för sig. Så uppdateringarna i sociala medier kommer i regel ofta.

6 Uppdateringarna handlar om framgångar

I inläggen får man också veta vad personen har uppnått, det kan gälla framgångar kring träning, livsmål, karriär … Men också kring sådant som har med utseende att göra.

7 Vänner gillar och kommenterar inte

Ofta hittar man inte narcissisters vänner och närmare bekanta bland de som gillar och kommenterar inlägg. På Facebook har man sett att narcissister i regel har färre gilla och kommentarer på sina poster än andra.

8 Ögonbrynen är välskötta

Tidigare har man sagt att narcissister går att avslöja på sina välskötta ögonbryn. Det gäller även i sociala medier. Narcissister har i regel mer välmarkerade och synliga ögonbryn än många andra.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

5 anledningar till att narcissister är så farliga

Prylarna du ofta hittar hemma hos en narcissist

5 konsekvenser av att ha en narcissistisk förälder