Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

4 tips till dig som tappat all motivation just nu

12 jan, 2021 
kvinna har tappat motivationen
Har du ingen motivation till någonting just nu? Inga mål, drömmar eller inspiration? Här är några tips för att få tillbaka den!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Få mer tränings motivation – experternas tipsBrand logo
Få mer tränings motivation – experternas tips

Vad gör man när man har tappat motivationen? När man inte har en aning om vad man ska jobba efter för mål, inte har några drömmar och ingen inspiration?

Förhoppningsvis är det bara en vanlig svacka som snart går över, de allra flesta av oss hamnar här emellanåt, så ett första tips kan vara att ta det lugnt och låta det vara så en stund – och försöka att inte må dåligt över det.

Om du är låg och omotiverad – ta reda på varför

Om du däremot känner dig låg och ledsen så ska du såklart ta kontakt med vården och be om hjälp. Det kan också vara bra att kolla upp att du inte lider av någon vitaminbrist eller att det är något annat fysiskt som påverkar.

Men det vi fokuserar på just nu är mer om du hamnar i en svacka där du känner dig lite vilsen. Däremot kan det också vara en signal om att det är något i ditt liv du skulle behöva ändra på, för att få mer energi igen.

Fyra tips för att få tillbaka motivationen igen

Det finns också saker du kan testa att göra själv för att jobba mot att tända glöden igen. Psykologen Alice Boyes tipsar om några av dem, hos Psychology Today.

Annons

1 Gör något bara, låt motivationen komma sen

Om vi till exempel pratar träning så hjälper det sällan att sitta och vänta på att motivationen ska komma tillbaka. Då är det ibland bara att göra något ändå, och hoppas på att motivationen återvänder så småningom.

Det här kan förstås gälla alla olika områden i livet, inte bara träning. Ibland kanske saker bara är. Och vi gör, i väntan på att ny motivation kommer eller att vi hittar gnistan igen.

Har man en svacka kan man istället tänka extra mycket på att man faktiskt gör det man vet att man brukar må bra av – till exempel röra på sig och äta bra för att ge sig själv bästa förutsättningar.

kvinna väntar på att hitta ny motivation
Motivation kommer ofta tillbaka om vi fortsätter göra – den kommer sällan av sig själv.

2 Skifta fokus för mål, för annan motivation

Om du brukar jobba mot mål där du ska prestera mycket kan det kanske vara dags att tänka mer på att vara? Ditt mål kanske ett tag ska handla om att vara snäll mot dig själv på olika sätt, till exempel?

Annons

Det kan också handla om att sätta upp andra mål än du brukar jobba emot, inom andra områden i livet.

Säg till exempel att du har jobbat mot träningsmål som handlat om att nå en viss sträcka eller orka lyfta en viss vikt.

Nu kanske du kan fokusera på exempelvis relationer istället? Som på att ha som mål att förbättra x antal relationer som betyder mycket för dig?

3 Dra ner på ambitionsnivån just nu

Var snäll mot dig själv och sänk din ambitionsnivå om du har en svacka. När lusten kommer tillbaka kan du sikta högre igen.

Just nu kanske du behöver ha som mål att göra mer av något som gör dig glad varje dag? Istället för att sikta på att prestera något som kanske bara känns som en belastning just nu.

kvinna försöker hitta motivation igen
Vi har alla motivationssvackor, när du känner att den tryter – fokusera på att ta hand om dig själv.

4 Testa dig fram för att hitta ny motivation

Precis som det inte riktigt funkar att sitta och vänta på motivation så kan det vara samma sak med inspiration. Kanske har du inte hittat hobbyn du kommer att älska än, träningsformen som får dig att längta till nästa pass, musiken som får dig att dansa fram …

Prova nya saker, upplev så mycket nytt du kan, för att hitta ny inspiration. Så kanske du hittar motivationen på köpet.

Foto: TT Källa: Psychology Today

LÄS MER:

6 tips för att göra träningen enklare – och få den att bli av

Hjälp, hur hittar jag träningsmotivation? Experterna svarar!

Lyckoforskaren Micael Dahlén: Så hittar du meningen med livet

Annons