Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Lyckoforskaren Micael Dahlén: Så hittar du meningen med livet

24 nov, 2020 
micael dahlen om meningen med livet
Funderar du mycket över meningen med livet? Lyckoforskaren och professorn Micael Dahlén har gjort det, och till och med skrivit en bok om det. Här ger han sina bästa tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vad är lycka? – Anders Hansen förklararBrand logo
Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar

Lyckoforskaren, författaren och professorn Micael Dahlén har under coronapandemin gjort egna studier, bland annat kring hur vi ändrat uppfattning om vad meningen med livet är, ämnet som också är innehållet i hans senaste bok: En liten bok om meningen med livet.

Boken är en uppföljare till En liten bok om lycka där Micael Dahlén ger sina bästa tips för att bli lyckligare i vardagen.

Micael Dahlén: Pandemin gör att vi funderar över mening

– Framför allt så har den här tiden fått oss att börja fundera mera över meningen med livet, när allt händer omkring oss och ingenting är vad vi trodde att det skulle vara, säger han till Nyhetsmorgon Tv 4.

Han menar att det är betydligt fler som börjat fundera över det och väldigt många fler som nu tycker att det är viktigt att ha en känsla av mening att hålla fast vid, i tider som de här när det känns jobbigt och svårt.

– Hela pandemin har ju blivit en påminnelse om att vi inte kan ta för givet det här vi tror att vi alltid ska ha, det vi planerar för och drömmer om, fortsätter han.

Annons

Micael Dahléns tips för att hitta mening med livet

Micael Dahlén tycker att vi ska påminna oss om vad vi har och göra det bästa av det. Och ger också tre tips för att komma närmre att hitta sin mening med livet.

1 Tänk på döden

– Det finns ett helt gäng studier på, och jag har själv gjort studier nu under pandemin, att just när vi blir påminda om vår dödlighet så kanske det mest fundamentala vi tar för givet är faktiskt livet självt – och att vi lever. Och den påminnelsen om att det kommer vi kanske inte alltid att göra är viktig för att känna sig mer levande.

Micael Dahlén tar upp den gamla sägningen: En gång ska vi alla dö, men idag ska vi det inte.

– Ett tips är att vrida lite på den ”en dag ska jag dö men vad ska jag göra idag då? Idag lever jag – vad kan jag göra med den fantastiska möjligheten?”.

2 Påminn dig om döden

– Det började när min pappa fick cancer. Min pappa som jag modellerade ganska mycket mitt liv efter innan. Helt plötsligt när han skulle gå i pension och börja göra allt det han ville i livet så fick han cancer. Det var en jätteviktig påminnelse för mig att inte skjuta upp det här som jag vill göra och det här vill jag vara.

Annons

För att påminna sig själv om det målar Micael Dahlén ofta sina naglar i mörk färg.

– Då påminner jag mig om det på det här sättet, för det är så lätt att det hamnar långt bak i huvudet. Så nu ser jag varje dag att nu lever jag och nu måste jag göra det jag vill och kan göra.

3 Hitta på och hitta mening med livet

– Det är väldigt fundamentalt i oss människor att vi vill förstå varför saker händer, varför det går som det går. Det är en floskel vi många använder oss av och det har jag också tagit reda på – faktiskt hälften av oss gör det om man frågar ett genomsnittligt tusental mätningar. ”Finns det en mening bakom allt, finns en anledning till allt?” Det tog slut, vi vann matchen, vi förlorade matchen … Ja det var inte meningen.

– Vi vill liksom förstå sådant och då är det jättejobbigt när vi inte gör det. Men att då tillåta sig att hitta på: Det kanske var på grund av det här, eller på grund av det här. Eller kanske till och med fråga en kompis eller vän: ”Varför tror du att det här hände?”. Det kan vara ett sätt att hitta både en sorts gemenskap och någon sorts mening i vad som hände.

Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT

Var den viktigaste personen i ditt liv! Prioritera ditt eget välmående och var med i MåBra:s self care-kampanj. Du hittar allt om den här!

Annons