Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Utmattningssyndrom Högkänslighet Hantera känslor ADHD Om MåBra

Tänket som hjälper dig att nå dina mål

21 feb, 2016
Går det att styra motivationen och lyckas med en förändring, på längre sikt? Absolut! Med rätt tankar och verktyg blir det faktiskt ganska enkelt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Syna dina motiv

Första steget är att ta reda på om du verkligen vill förändras – eller om det är andras förväntningar som driver på.

Tänk igenom och skriv gärna ner:

1. Hur tycker du att ditt liv fungerar i dag, i förhållande hur du vill leva?

2. Är det någon i din omgivning som tycker att du ska göra förändringen? Vilka skäl har personen gett?

3. Vilka är dina egna skäl? Jämför dina egna och omgivningens argument. Stämmer de överens? Tänk igenom om det fortfarande känns viktigt att genomföra förändringen.

2. Väg vinster mot förluster

När vi börjar med en ny vana får vi något, men vi förlorar också något annat. Vill du till exempel börja sätta gränser gentemot andra kan vinsterna bli mer energi till sådant du vill prioritera, större lugn och bättre relationer med dem du vill umgås med. Förluster kan vara rädsla, till exempel för att inte bli omtyckt, tillfrågad igen, att göra andra besvikna, bli ensam, inte få bekräftelse.

Annons

Tänk efter: Vilka plus kan du se med din förändring? Vilka minus? När vi känner till det här blir det lättare att hålla riktningen, eftersom vi är förberedda på obehagskänslorna som kan komma. Och kan ta dem för vad de är: känslor. Efter ett tag kommer de att mattas av och till och med försvinna.

3. Ha ett konkret och realistiskt mål

Ett mål ska vara nära i tiden, tydligt, realistiskt och mätbart.

Ponera att du vill bli ”vältränad”, ”hälsosam” eller ”lycklig”. När vet du att du uppnått det? Det går inte, eller hur?! Ha inte för höga eller vaga mål, de blir bara abstrakta och för långt bort från verkligheten. Dessutom blir det svårt att själv tro att man ska lyckas – vilket minskar uthålligheten.

Hellre än att ge som löfte att ”sluta med charkprodukter och börja äta ett halvt kilo grönsaker om dagen” så fundera kring vad som skulle vara realistiskt för dig, till exempel: ”äta charkprodukter högst en gång i veckan och grönsaker minst tre gånger per vecka”. Det blir mycket lättare att följa. Så ha lagom stora mål. Och underskatta inte värdet av de små stegen. Kanske är de själva slutmålet, just eftersom de inte kräver så mycket energi och fungerar i vardagen.

Annons

4. Riktningen är viktigast!

Många mål vi sätter upp för oss själva handlar i grunden om en längtan efter att må bra. Prova att bryta ner varför du vill uppnå olika saker. Visst handlar de flesta mål om en känsla du tänker att du ska ha då? Den känslan är riktningen, vilket är allra viktigast för motivationen.

Så här kan du göra:

Du vill ha större balans i livet och känner att jobbet tar för mycket tid. Vad längtar du efter? Kanske större lugn, mer energi, tillfredsställelse, glädje. Vad behöver du göra för att känna mer av det i dag? Som att gå hem när du jobbat åtta timmar (eller hur lång din arbetsdag nu är)? När man tänker riktning blir det automatiskt lättare att lyckas med en förändring, eftersom man får en positiv drivkraft på daglig basis – hur man kan ta hand om sig själv just nu.

5. Hantera motståndet

Tröghet är som sagt ett naturligt inslag i en förändring. Därför är det bra att ha en plan för hur man ska göra när det sätter in. Låt oss säga att du alltid blir galet sugen på choklad efter lunchen. Och nu vill du dra ner på chokladätandet. Antingen kan du bestämma dig för att bara låta suget finnas där. Efter några minuter kommer det att klinga av. Fokusera också på vinsterna du får med förändringen, det ökar motivationen.

Annons

Du kan också bestämma dig för att ersätta chokladen med något annat. Ofta är det en viss sort vi suktar efter. Om du i stället väljer en annan sort, och gärna mörk choklad, så kommer du att märka att suget dämpas efter bara någon bit – eftersom mörk choklad inte ger samma ”vill-ha-mer-känsla”.

6. Visa självmedkänsla

Se på dig själv som en riktigt god vän, som behöver värme och stöttning. Tänk att du är duktig, ”bra jobbat” när du tagit ett litet steg.

Kommer det någon dag när du inte orkar? Ja, men då kanske du behöver en paus. Vad gör det i det stora hela? Att lyckas med en förändring innebär inte att pressa sig stenhårt utan vad man gör de flesta dagar på året. De få dagarna däremellan är inget misslyckande, utan kanske de som faktiskt gör att du klarar att hålla fast vid förändringen, på sikt. Kort sagt: Var snäll och tillåtande mot dig själv. Det ökar lugn- och ro-ämnena i kroppen, och gör det lättare att lyckas med förändringar – på sikt.

Källa: Liria Ortiz, legitimerad psykolog

Av Anna Carsall

Bild Thinkstock

Annons