Psykologens enkla knep: Så får du motivation och når dina mål

knepet som hjälper dig hålla motivationen uppe
Så får du tillbaka motivationen efter semestern
0:44

Efter reklamen: Så får du tillbaka motivationen efter semestern

(0:44)

Slå på ljud

Att hålla fast vid sina nya, goda vanor och ha kvar sina satta mål tydligt i sikte är inte alltid de lättaste. Kanske glömmer man bort varför man egentligen gör det man gör. Eller så ser man inte sina framgångar och tröttnar halvvägs …

För att öka sina chanser att fortsätta med sina bra vanor tipsar psykogen Perpetua Neo om ett knep som hjälper oss hålla motivationen uppe hela vägen fram till målet.

4 tips till dig som tappat all motivation just nu

Håll motivationen uppe med "framgångsburken"

Hon kallar det för Jar of Awesome eller ”framgångsburken”, ett trick som ska hjälpa oss att hålla koll på våra framsteg och hjälpa oss att faktiskt känna oss stolta över oss själva, säger hon till Mindbodygreen.

Tanken är att du varje gång du gjort något som leder dig mot ditt mål skriver det på en lapp och lägger i en stor burk. Ett alternativ är att skriva ner anteckningarna mer som i en dagbok om man föredrar det.

Man kan förstås också välja att föra de här anteckningarna digitalt. Eller på bilder i mobilen.

Framgångsburken: Här lägger du lappar med alla dina framgångar

Anteckna alla dina framgångar – stort som litet

Allt du gör, alla dina framgångar, ska antecknas och sparas. Det spelar ingen roll om det är något pyttelitet, ALLT ska skrivas ner.

Är ditt mål att börja, och fortsätta, träna så lägger du alltså i lappar på allt ifrån att du kom ut på en promenad, tog dig iväg till gymmet eller gjorde tre armhävningar till att du köpte nya träningskläder och invigde eller körde ett helt pass.

Handlar ditt mål istället om något som att till exempel minska din oro så kan att du uppmärksammade dina tankar och lyckades bryta mönster, eller att du ältade mindre, vara framgångar att notera.

Boktips: 8 böcker som peppar och stärker din självkänsla

Gå igenom lapparna och ta in dina framgångar

Psykologen menar att vi människor ofta är beredda att sabotera våra framsteg men att det här kan hjälpa oss att hålla oss på rätt spår.

Rent praktiskt väljer du hur du gör själv, om du vill skriva ner något direkt efter du gjort det eller ägna fem minuter varje kväll åt att anteckna.

Lägg också in stunder för att gå igenom dina framgångar i kalendern. Veckovis, månadsvis eller kvartalsvis.

Nå dina mål – så håller du motivationen uppe

Så hjälper det dig hålla motivationen och nå dina mål

Anledningen till att det här ska fungera menar psykologen är att:

  1. Det bygger stolthet. När du ser vad du faktiskt presterar kan du känna dig stolt och mer driven att fortsätta framåt.
  2. Det skapar ansvar. När du ser att det går och att du fortsätter engagera dig blir det lättare och lättare att fortsätta. Du gör det ju redan. Du ser också att även om du kommer av dig på vägen har gjort det förut och kan börja på nytt.
  3. Du landar i det du gör. När du får tid att reflektera så hinner du också ta in vad du faktiskt åstadkommer. Du får också tid att reflektera och kan ta beslut från en mer grundad plats.
  4. Du blir självmedveten. Du får tid att analysera vilka beslut du tar och hur du lever ditt liv.
  5. Det skapar tacksamhet. Till dig själv, för du gör ju någonting för dig själv. Och på det här sättet får du också se, svart på vitt, att du faktiskt gör det.

Källa: Mindbodygreen Foto: TT

Utvald läsning