Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Lyckoprofessorns budgettips för en härligare höst

15 sep, 2023 
Micael Dahlén och lycklig kvinna på hösten
Många känner sig snuvade på både pengar, energi och d-vitamin efter den här sommaren. Därför bad vi den kloke och optimistiskt lagde professorn Micael Dahlén om tips på hur man ska tackla mörkret och kylan som kommer – speciellt när mycket annat i samhället också känns tufft.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Micael Dahlén är ekonomiforskare och författare av bland annat En liten bok om lycka. En utmärkt kombination för just det här ämnet. För vi går på många sätt en särdeles mörk höst till mötes. I alla fall känns det så. Kombinationen av mörk omvärld, ett betydligt tuffare ekonomiskt läge än förra hösten – och så mörker och kyla på det, får många att känna sig lite nedslagna.

Men Micael Dahlén är väljer att fokusera på der som är positivt.

Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckligaBrand logo
Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckliga

Micael Dahléns tips inför hösten

– För några år sedan myntade jag verbet "hösta" – alltså att man ska njuta av hösten istället för att se den som en mörk och kall transportsträcka fram till jul, säger Micael Dahlén.

För att "hösta" rekommenderar Dahlén bland annat att se till att fika, mysa och umgås i lugn och ro på ett sätt som vi inte tar oss tid till när vi är på semester och ofta flänger fram och tillbaka. Och inte minst – gå ut och njut av naturen.

Annons

Ha påminner också om att inte glömma bort att uppskatta och utnyttja de dagar som enligt kalendern varken är somriga eller helg. Men som ändå ger den känslan.

– En fin dag är en fin dag, påminner Micael Dahlén.

Nu vänder det

Han är även en smula optimistisk när det gäller världsläget, och ser tecken på att den tuffa ekonomiska situation vi varit i den senaste tiden sakta kommer att börja vända nu under hösten.

– Förra hösten ökade den ekonomiska stressen och osäkerheten markant. Men förmodligen börjar det nu vända i flera avseenden. Inflationen stannade upp under sommaren och kommer säkert bli bättre under hösten. Vi kommer inte ha ett sämre BNP-läge. Och vi vet ungefär hur läget är med räntorna. De kommer höjas en eller två gånger till, det får vi räkna med, men vi har bättre grepp om vad vi har att vänta oss.

– Det är fortfarande långt ifrån bra, och prognoserna säger ju att vi inte kommer gå ut lågkonjunkturen förrän 2025, men vi kan ändå vara lite tryggare med att det kommer inte bli ännu värre.

Annons

Sommarvädret har för stor inverkan på vårt mående

En försiktig, men ändå lovande prognos. Men åter till vädrets påverkan på vår energi. Hur mycket av detta är egentligen mest placebo av det sociala samtalet och gnället?

Det som är lite bra med en sämre sommar är att det uppmärksammar oss på hur mycket av vårt hopp, välmående och tankande vi sätter till vädret, menar Dahlén.

– Oavsett bra eller dålig sommar så är det ju en liten del av året. Vi pratar om ett par månader. Och det är ingen bra livsekonomi; att ha två månader på året när vi verkligen tankar energi och gör roliga saker.

– Vi bor ju här, vi behöver verkligen hitta sätt att njuta av den här tiden som kommer just nu, inte bara gräma oss över att sommaren är slut.

3 budgettips för en härligare höst

Vad finns det för härligt att göra om hösten då? Här är några av Micael Dahléns budgettips:

  1. Ett jättebra och billigt tips är att fika. Fika är toppen. Det sprider lite värme i kroppen och så funkar det så finurligt att med lite värme i kroppen så blir vi lite varmare i sinnet också. Fika är extra gott och mysigt om du gör det tillsammans med någon.

  2. Behåll de där goda vanorna från sommaren och fortsätt röra dig mer i vardagen, gå ut och gå, cykla, springa, simma. Börja morgonen med det, avsluta kvällen med det eller ta en stund på lunchen.

  3. Som ekonomiprofessorn vet jag att skalekonomi är bra. Att göra saker i större skala är lite billigare. Så istället för att bara göra mat till dig själv eller till din familj, bjud in vänner eller andra familjer och ha ett rullande schema. Det blir billigare, det blir variation i maten och du får naturliga tillfällen att ses.

Foto: TT

Annons