Introvertas guide: Så gör vi för att orka med fester under högtiderna

Introvert kvinna på fest

Släktträffar, stora middagar och pampiga fester – för den som är introvert kan högtiderna vara påfrestande. Bara tanken av att mingla, kallprata och pinsam tystnad kan ge svettiga handflator.

Se också: Vardagsproblemen du känner igen som introvert

Vardagsproblemen du känner igen som introvert
0:36

Efter reklamen: Vardagsproblemen du känner igen som introvert

(0:36)

Slå på ljud

Men det betyder inte att introverta, som ofta brukar beskrivas som ensamvargar, inte gillar festligheter.

Därför har festvana introverta, tillsammans med experter, tagit fram en guide på sajten Vice över hur man bäst går på fest – utan att bli helt dränerad efteråt.

Jag är introvert – så här vill jag att du som extrovert bemöter mig

1. Hur peppad är du på festen?

Först och främst behöver du ställa dig frågan: Hur peppad är du på den här festen? Är det ditt eget beslut att gå, eller är det vännerna som har tjatat på dig?

För att det ska bli en lyckad kväll för dig, är det avgörande att känna genuin lust att gå, säger psykologen Utkarsha Jagga till Vice.

Men frågan är hur man vet det?

Ett gott tecken är att du inte har känt några obehagskänslor längs vägen från det att du fick inbjudan, till att du planerar resvägen dit.

– Om du hela tiden känner att du måste övertala dig själv att gå dit, då är det inte en bra idé, säger Utkarsha Jagga.

2. Ha inga förväntningar

Gå på festen utan några förväntningar, är journalisten Anannya Sarkars tips.

Hon menar att en fest ofta bjuder på överraskningar, och du kan hamna i både konversationer och situationer du inte hade med i din kalkyl.

– Jag brukar gå dit med ett öppet sinne, och med vetskapen om att jag kan avbryta ett samtal när jag känner för det, säger hon och fortsätter:

– Om jag pratar om något som jag är bekväm med, exempelvis fotboll, då är det toppen. Men om samtalet börjar dra iväg mot politik och det råder delade och starka åsikter, då brukar jag ursäkta mig och mingla vidare.

När någon skickar sms istället för att ringa – och 6 andra saker som gör introverta genuint glada

3. Hitta ditt trygga ställe

Är det i köket? I soffan? Eller kanske i ett hörn av dansgolvet? Hitta en plats på festen, oavsett om det är hemma hos någon eller i lokal, där du känner dig trygg.

Författaren Arshia Dhar, som också är utbildad dansare, säger till Vice att dansgolv trots det ger henne rysningar, men att hon samtidigt vill vara en del av festen.

– Jag brukar oftast välja ett hörn där jag kan stå med min drink och bara vara, säger hon och tillägger att hon gärna har med sig en vän på fest.

Psykologen Utkarsha Jagga understryker här att "hörnet" inte får vara en för intensiv och hetsig plats, eftersom det i sin tur kan skapa panikkänslor. Det är viktigt att det går att återhämta sig där från ljud och andra intryck som kan bli överväldigande.

– Det här hörnet kan exempelvis vara en plats nära baren eller på andra sidan dansgolvet. Det är också bra att säga till sina vänner var man är så de inte blir oroliga och letar efter dig, säger Jagga till Vice.

Introvert? 4 tips för att vara social utan att bli dränerad

4. Gör en exitplan

Det värsta med att gå på fest är att inte veta hur kvällen kommer att sluta, menar ingenjören Arjun Singh.

För att lindra oron är ett tips att planera innan festen: Hur ska du ta dig dit? Med vilka? Hur länge du ska stanna? Vilka ta du sällskap med hem? På så sätt har du mer kontroll över situationen, säger psykologen Utkarsha Jagga.

Det kan också vara bra att ha en plan B redo i fickan. Psykologen Anjali Gowda Ferguson tillägger:

– Innan du går på festen, kom på en anledning att behöva åka därifrån. Det kan exempelvis vara att du har en pakt med dig själv, eller med en vän, att inte vara ute sent, säger hon och fortsätter:

– Håll koll på hur mycket socialt umgänge du orkar med, och få inte dåligt samvete för att du lämnar festen tidigt.

Introvert – så tar du plats och gör din röst hörd på jobbet

5. Kroka arm med en extrovert

Journalisten Arman Khan, som skrivit artikeln, tipsar om att kroka tag i en extrovert person: De vet hur man minglar, var de bästa drinkarna finns, vilka ställen man ska gå på – och framförallt kan de hoppa in och rädda en från en jobbig och stel konversation.

Här är också viktigt, understryker Arman Khan, att den extroverta vännen vet hur du fungerar som introvert och vad som kan trigga dig i olika situationer. Lika viktigt är det att du som introvert inte belastar din extroverta vän med ett socialt ansvar.

Helst ska man stå på egna ben helt, menar Khan, men bra om hjälp finns när en situation blir för jobbig.

6. Drick vatten

Eftersom det redan är en något ansträngd situation från början, kan det vara en god idé att dricka mycket vatten under festens gång, säger psykologen Utkarsha Jagga.

Dels för att kallpratet säkerligen går bättre om du inte är helt ökentorr i munnen, men också för att kunna hantera de alkoholhaltiga dryckerna bättre, menar hon.

Utvald läsning