Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Introvert? 4 tips för att vara social utan att bli dränerad

23 aug, 2022 
grupp av kvinnor som minglar
Så undviker du social utmattning utan att ghosta din omgivning – det vill säga utan att tacka nej till en massa saker eller gå under radarn och inte svara på sms, samtal och förfrågningar. Här är fyra enkla men viktiga tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många lever efter tron att extrovert är normen (vilket inte stämmer, båda typer behövs på olika sätt) och som introvert kan man lätt känna sig är lite ensam i sina känslor. Dessutom finns det ju så mycket roligt man inte vill missa! Därför är det lätt att pusha sig själv över gränserna för vad man egentligen mår bra av.

Men det går utmärkt att ha ett rikt socialt liv även som introvert. Det gäller bara att ha lite framförhållning och våga stå för sin sak.

Video: Vardagsproblemen du känner igen om du är introvert

Vardagsproblemen du känner igen som introvertBrand logo
Vardagsproblemen du känner igen som introvert

Var ärlig med din familj och dina vänner om hur du känner

Läser du det här är du förmodligen redan medveten om din introverta läggning och hur viktigt det är för dig att få ensamtid för att ladda batterierna med jämna mellanrum.

Annons

Underlätta för dig själv genom att vara rak och ärlig mot dina vänner, tala om att för mycket sociala aktiviteter dränerar dig. Det ökar deras förståelse för varför du ibland tackar nej. Kanske hjälper du till och med någon av dem att själva rannsaka sig själv och sina egna behov?

Planera in återhämtning i kalendern

Varva sociala och osociala dagar i schemat efter ett mönster som passar din rytm. Då undviker du att plötsligt behöva avboka saker för att du helt enkelt inte orkar.

Detta innebär också, vilket kan låta lite kontraproduktivt, att du vissa dagar har flera sociala grejer inbokade. Men vet du att du får vila och inte har något bokat nästa dag kan det vara lättare att glädjas åt och orka vara engagerad i sammanhanget. På dina lugna dagar kan du fortfarande umgås med människor som du inte mentalt behöver ladda upp för att umgås med, som familj och nära vänner.

På dina sociala dagar, ta micropauser

Vissa dagar kräver ditt engagemang och din närvaro mer än andra. På dessa dagar, se till att i den mån du kan, styra ditt schema så att du får rejäla pauser där du kan få en stund för dig själv och vila från sociala intryck.

Annons

Låt dina sociala aktiviteter styras av dina värderingar och intressen

Som introvert kommer sociala aktiviteter alltid till viss del att vara dränerande. Men påfrestningen är klart mindre om det är något du verkligen brinner för. Prioritera att tacka ja till och stanna längre på tillställningar du verkligen känner för. I vissa sammanhang kan du också påverka vilken social aktivitet det ska vara, då kan exempelvis spa, biobesök eller en lugnare restaurang passa dig bra, eftersom det inte tar lika mycket av din energi. Känner du känner dig överhopad, så tacka nej – man får göra det.

Inspirerat av: Wellandgood

Foto: TT

SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höst
Annons