Introvert? 4 tips som vässar både din karriär och ditt välmående

Kvinna går in i kontorsrum där kollegor väntar

Många gånger kan det kännas som att normen är att vara extrovert – i dagens samhälle ska man vara handlingskraftig och visa framfötterna, framför allt på arbetsplatsen. Att försöka hänga med kan vara en enorm kraftansträngningar för den som är introvert – tanken på att stå i centrum känns skrämmande.

Introvert? 4 tips för att vara social utan att bli dränerad

Hamnar i skymundan

Tyvärr är det ändå lätt att bli överkörd av de bullrigare extroverterna. Dina tankar och förslag hamnar ofta i skymundan – dåligt för både din karriär och personliga utveckling och heller inte särskilt hållbart i längden för ditt mående.

– Folk som mår bra jobbar också bra. Man brukar ju säga att en tredjedel av befolkningen är introverta, men om de inte får rätt förutsättningar för att ladda sitt batteri, ja då blir det ju svårt för de att leva sin fulla potential, säger retorikexperten Elaine Eksvärd i Aftonbladet

Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd

Därför gäller det att hitta andra sätt att glänsa och få gehör (även om man kanske i viss mån bör acceptera och lära sig att, på sitt sätt, delta även i aktiviteter som ligger utanför ens comfort zone).

Här ger Elaine Eksvärd fyra tips på hur du som är introvert lättare kan ta plats och komma till tals utan att bli så obekväm.

Video: 5 saker introverta önskar att deras chefer visste

5 saker introverta önskar att deras chefer visste om
1:12

Efter reklamen: 5 saker introverta önskar att deras chefer visste om

(1:12)

Slå på ljud

1 Skifta fokus från person till sak

Vad kan din kunskap bidra med? Det vara lättare att våga göra sin röst hörd genom att mentalt sätta ditt budskap i centrum istället för din person.

2 Var förberedd

Som introvert tänker man sig för innan man pratar och ibland ”kidnappar” mer extroverta kollegor en mitt i processen, menar Elaine. Hon tipsar därför om att förbereda så gott man kan inför exempelvis möten. Kanske kan du be att få kika på agendan i förväg, så du vet vad som kommer? Ta brainstormingsövningar som exempel: En extrovert älskar att tänka högt i grupp, medan en introvert kan tycka det är obehagligt. Alla vinner på att du har hunnit förbereda dig och brainstormat ifred före mötet – du kan både glänsa mer och leverera bättre idéer till gruppen.

3 Studera andra

Att medvetet studera hur andra beter i en grupp kan skänka en viss trygghet och bättre känsla av koll på läget. Hur lång tid tar det när andra pratar? Tänker de högt? De gör också fel ibland, inte sant? Våga dela en ofärdig tanke. Andra gör ju det och verkar inte ha något emot det.

När någon skickar sms istället för att ringa – och 6 andra saker som gör introverta genuint glada

4 Kom ihåg – du är inte osocial

Det finns en missuppfattning om att introverta är osociala, vilket ibland bara spär på det introverta beteendet. Egentligen handlar det kanske om att man vill umgås med två i stället för åtta, vilket ju inte är särskilt anmärkningsvärt, eller hur?

Glöm heller inte: De flesta av oss är inte renodlat introverta eller extroverta. Vi rör oss istället på en glidande skala – lite beroende på mående, omgivning och tillfälle.

Foto: TT

Källa: Aftonbladet

Utvald läsning