Arg när hungern slår in? Ny studie förklarar varför vi blir ”hangry”

En arg kvinna och ett bord uppdukat med mat

Är du en person som känner att humöret blir sämre ju hungrigare du blir? Om du inte själv känner igen det, har du iallafall troligtvis någon i din närhet som brukar bli på dåligt humör när det gått för lång tid mellan måltiderna.

"Hangry" är kombinationen av de engelska orden angry (arg) och hungry (hungrig) och är ett beskrivande ord av känslan som uppstår när man helt enkelt inte ätit och blir arg. Det här fenomenet känner många igen sig i och forskare har nu intresserat sig för att förstå sambandet.

Se också: Vanliga orsaker till sötsug

Vanliga orsaker till sötsug
1:50

Efter reklamen: Vanliga orsaker till sötsug

(1:50)

Slå på ljud

Hunger gör dig lättare arg

Viren Swami, är professor i socialpsykologi, vid Angila Ruskin University i Storbritannien och han har tillsammans med forskare i Österrike och Malaysia gjort en studie med 64 deltagare. Personerna var i åldrarna 18 till 60 och fick tillgång till en app för att registrera sina känslor och hungerkänslor fem gånger om dagen i tre veckor. De fick reda på att de deltog i en studie men de visste inte i vilket syfte.

Resultatet visade att ju mer hungriga deltagarna kände sig desto argare eller "hangry" blev de. Det fanns ett samband mellan hungerskänslor, irritabilitet och starka känslor av ilska. I tidskriften Plos One säger Viren Swami:

– Vår studie pekar på att ”hangry” är på riktigt.

Därför är det bra för dig att vara naken

Finns olika förklaringar

Forskare har olika hypoteser kring varför det finns ett samband. En förklaring är att lågt blodsocker ökar impulsivitet, ilska och aggression. Tidigare studier har även visat att hungriga människor lättare upplever negativa känslor jämfört med personer som är mätta.

Viren Swami tror att studien kan vara till hjälp för att kunna känna igen känslan, för många gånger kanske vi inte förstår orsaken till den.

– Det är verkligen viktigt att kunna identifiera känslor som att vara "hangry" så att vi kan mildra de negativa effekterna, säger han.

Källa: theguardian.com, SVD, Plos One

Foto: TT

Utvald läsning