Därför är det bra för dig att vara naken

Fötter som går på en strand

I sociala medier, tv och tidningar möts vi ofta av bilder av perfekt retuscherade kroppar. Det skapar orealistiska ideal som kan leda till kroppsångest och låg självkänsla hos en del människor. Det här är ett problem som påverkar livskvaliteten för de drabbade, men en studie har visat att det går att förbättra självkänslan och måendet.

Se också: Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner
1:28

Efter reklamen: Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

(1:28)

Slå på ljud

Bättre psykiskt välbefinnande hos personer som var nakna

En studie, som publicerats i Journal of Happiness Studies, visade att om du är naken oftare kan det göra gott för ditt psykiska välbefinnande, självkänsla och kroppsuppfattning. I studien har 850 personer blivit tillfrågade av psykologer från Goldsmiths, University of London om hur mycket tid de spenderar nakna.

Undersökningen bestod av frågor om hur ofta personerna var helt eller delvis avklädda och i vilka situationer. Resultatet visade att de personer som var nakna, eller delvis nakna, i sällskap med andra var gladare och nöjdare med sin egen kropp. Bland deltagarna i studien så var tjugo gånger om året ett optimalt antal tillfällen att vara lättklädd eller naken för att förbättra välmåendet. Deras kroppsångest var mindre och deras psykiska mående bättre.

Mer forskning behövs

Huvudförfattaren till studien Dr Keon West sa i ett uttalande att "Naturisterna har sagt detta under en tid". Men han poängterade även att större studier behövs för att man ska kunna fastslå orsakssambandet.

Alexandra Pizzoni – ny profil på MåBra: ”Det är omöjligt att uppnå alla krav vi har på oss själva”

Fler fördelar med att vara naken

Det är inte bara för det psykiska välbefinnandet och självkänslan det är positivt att vara naken. MåBra har tidigare skrivit om hälsofördelar med att träna naken. Om du tränar naken så blir du friare i dina rörelser och du kan andas bättre utan att något trycker runt bröstet eller midjan. Du kan också se dina rörelser bättre och lätt korrigera din teknik om det behövs.

Vill du må bättre och vara gladare så kan det helt enkelt vara läge att under sommaren prova att lägga kläderna åt sidan och vara naken, eller delvis avklädd, lite oftare.

Källa: Iflscience.com, Journal of Happiness Studies

Utvald läsning