6 knep som hjälper dig att fatta bättre beslut

Red ut vilka saker du bör ta itu med direkt och vilka som kan må bra av att få vänta lite. Att skjuta på att betala räkningar, ringa ett jobbigt telefonsamtal eller börja träna gör oss bara stressade. Men ska vi göra något som kräver att vi tänker i nya banor är det positivt att ge sig själv ställtid.

Fråga dig själv vad motståndet du känner står för. Kanske handlar det om prestationsångest? Känns uppgiften tråkig? Har du svårt att koncentrera dig? Utifrån vad du kommer fram till kan du ta till olika knep:

1. Bestäm dig.

Den positiva effekten gäller bara under en viss tid, att skjuta upp saker och ting i dagar leder ingen vart. Så sätt en deadline. Och då är det bara att börja, gå inte runt och vänta på inspiration eller att det ska kännas kul.

2. Skippa självcensuren.

Värdera inte kvaliteten på det du gör medan du håller på, då är det bättre att ändra och göra om sedan, när du har något konkret att utgå ifrån.

3. Fokusera.

Stäng av mejlprogrammet och telefonen, och ta på dig hörlurar eller öronproppar om du sitter i kontorslandskap. Försök inte göra flera saker samtidigt, utan koncentrera dig enbart på det du ska göra.

4. Belöna dig själv.

Dela upp uppgiften i delar och belöna dig själv för varje delmål – till exempel med en kort promenad, lite nöjessurfning på nätet eller en kopp kaffe. Sedan är det dags att sätta i gång med resten.

5. Öppna hjärnan för flow.

Tänk på hur skönt det kommer att kännas när uppgiften är klar, i stället för på att det ska bli tråkigt att göra den. Känslan av tristess brukar dessutom släppa när man väl kommit i gång.

6. Njut när du är klar.

Ge dig själv en belöning när du är klar, beröm dig själv och känn dig nöjd med det du uträttat. Kom ihåg hur härligt det känns, och ta fram det som en drivkraft nästa gång du står inför en kreativ utmaning.

 

LÄS MER:

”Hur kommer jag igång med min diet?”

”Jag vill bli av med mina extrakilon – men kommer aldrig igång!” skriver en MåBra-läsare. Viktcoachen Marie Tegnér ger sina bästa motivationstips!

Läs mer: ”Hur kommer jag igång med min diet?”

 

Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

Faller du ofta för frestelsen att stoppa i dig sötsaker och osunda maträtter, trots att du egentligen skulle vilja äta nyttigt? Goda nyheter: du kan träna din hjärna att ogilla skräpmat!

Läs mer: Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

AV: Charlotta Lindell och Anna Carsall

BILD: Thinkstock