Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

09 sep, 2014 
gilla nyttig mat
Faller du ofta för frestelsen att stoppa i dig sötsaker och osunda maträtter, trots att du egentligen skulle vilja äta nyttigt? Goda nyheter: du kan träna din hjärna att ogilla skräpmat!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Känns det mer lockande att beställa en matig pizza och en gräddig glass än en kalorisnål sallad och en bit frukt?

Det är inte så konstigt – våra hjärnor är förprogrammerade att tycka om sådant som smakar fett och sött. Men med vår tids överflöd av mat – i kombination med en ofta ganska stillasittande livsstil – är denna dragning till kaloririka livsmedel skadlig för vår hälsa.

De goda nyheterna är att du kan programmera om din hjärna. Ny forskning från Tufts University och Massachusetts General Hospital i USA visar att vi kan lära oss att föredra nyttiga rätter framför skräpmat.

I studien fick de överviktiga deltagarna äta mat med ett högt fiberinnehåll och ett lågt GI, mat som skulle hålla dem mätta länge och minska hungerkänslorna. De fick med hjälp av interaktiva verktyg lära sig viken sorts mat de skulle handla hem och vad de skulle beställa på restauranger.

Innan studien skannades deltagarnas hjärnor med hjälp av magnetröntgenkameror. När en andra skanning utfördes sex månader senare kunde forskarna se tydliga skillnader i deltagarnas belöningssystem i hjärnan.

Annons

Deltagarna hade helt enkelt lärt sig att tycka bättre om hälsosam mat, och visade ett lägre intresse för ohälsosam skräpmat.

 

LÄS MER:

 

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.

Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Hungrig hela tiden? Kostexperterna ger sina bästa tips!

Äter du regelbundet, men upplever att magen ändå ständigt kurrar? Då ska du läsa det här!

Läs mer: Hungrig hela tiden? Kostexperterna ger sina bästa tips!

 

Så många svenskar jojobantar – är du en av dem?

Hoppar du ständigt på nya dieter, men ger upp snabbt igen? Du är i gott sällskap. Svenskar är ett jojobantande folk, enligt en ny undersökning.

Läs mer: Så många svenskar jojobantar – är du en av dem?

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons