Experten svarar: Hur många kalorier ska jag äta för att gå ner i vikt?

Kvinna som håller en skål med frukt i handen och en sked

Fråga: Jag har förstått att jag måste ligga på ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt. Hur vet jag vad som är ett underskott för just mig? Jag tränar inte, men promenerar ungefär 30 minuter om dagen. Jag tror därför att det lättaste för mig är att gå ner med hjälp av kosten. Hur ska jag tänka?

/Sweetie

Så skriver du en kostdagbok

Svar: Man kan förvisso uppskatta ett ungefärligt värde utifrån vikt, längd, kön, ålder och aktivitetsnivå för sitt kaloribehov. Problemet är att det uppskattade värdet blir så osäkert att man kan hamna helt fel. Det bästa, enligt min erfarenhet, är att utgå från det energiintag man har i genomsnitt i dag och dra ned därifrån.

Gör så här:

Skriv en kostdagbok under minst tre vardagar och en helgdag. Skriv ner precis allt du äter och dricker. Räkna sedan ut hur många kalorier i genomsnitt det blir per dag. Det blir ditt utgångsläge. Dra sedan bort cirka 500 kalorier. Då får du antalet kalorier du kan sikta på att få i dig i genomsnitt per dag. Det här är ett bättre sätt att uppskatta sitt kaloribehov, men man ska vara medveten om att det förutsätter att man är viktstabil, det vill säga att man inte har gått upp eller ned i vikt de senaste tre månaderna. Om man inte är viktstabil på den mängden kalorier man har räknat ut, så blir utgångsläget antingen för högt (man har haft en mindre energiförbrukning den senaste perioden) eller för lågt (man har haft en högre energiförbrukning). Metoden fungerar oavsett, men man får vara lite flexibel och inte stirra sig blind på siffrorna.

Om du behöver hjälp med att räkna ut ditt genomsnittliga kaloriintag, så kan du kontakta en legitimerad dietist, näringsfysiolog eller en duktig kostrådgivare. De kan också hjälpa dig med förslag på kostupplägg.

/Anki Sundin

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Finns det verkligen mat som bränner fett? Experten svarar

Är ägg farliga eller inte? Nutritionisten svarar

Nutritionisten: De här grönsakerna kan du peta bort

Utvald läsning