100-åringarnas 5 bästa tips mot stress

lyckligt åldrande par kramas i soffan
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stress
Slå på ljud

De blå zonerna finns på fem ställen i världen: Ikaria i Grekland, Okinawa i Japan, Sardinien, Nicoyahalvön i Costa Rica och Loma Linda i Kalifornien. Gemensamt för dem är att här finns flest 100-åringar i världen. Hemligheten bakom deras långa liv är bland annat att de äter mycket grönsaker, de rör på sig – och att stress är ett okänt begrepp för dem.

Så vad gör de för att behålla sinnesfriden? Här är 5 stressreducerande saker man ägnar sig åt i de blå zonerna:

1. Skaffa en trädgård

Odling, oavsett om det handlar om att odla örter på fönsterbrädan eller grönsaker i trädgården, är rogivande på flera sätt. Man sår ett frö, vårdar det tålmodigt, ser det växa upp tills man slutligen kan skörda frukterna av sitt arbete. Det är ett tidskrävande jobb som kräver fokus – och du kan inte skynda på processen. Just den typen av avkopplande aktivitet är typiskt för de blå zonerna.

Se också3 sätt att ytterligare förstärka odlingens positiva hälsoeffekter.

2. Ha sex, oavsett hur gammal du är

En sak människor i de blå zonerna har gemensamt är att de fortsätter att ha sex långt upp i åldrarna. På Ikaria i Grekland har över 80 procent av alla 65 till 100-åringar sex. Man vet sedan tidigare studier att hudkontakt frigör lugn- och rohormoner och att en orgasm sänker stressnivån. Lever du ensam? Orgasm kan man få även utan en partner.

3. Odla sociala kontakter

Boende på Nicoyahalvön beskrivs som de lyckligaste människorna i hela Sydamerika, tack vare sin starka sociala sammanhållning. Ofrivillig ensamhet pekas ofta ut som en riskfaktor för hälsan och de som bor i blå zoner har i allmänhet ett skyddsnät som gör att man inte behöver vara ensam.

Nu befinner vi oss i en pandemi som inte direkt underlättar sociala kontakter men man behöver inte träffas rent fysiskt. Att träffas via Skype, Zoom eller FaceTime är bra alternativ.

LÄS MER: Levnadsvanorna som håller dig ung

4. Dela med dig

Att göra gott för andra ger livet en känsla av mening. Engagera dig i något du brinner för, hjälp en granne, ta hand om en herrelös katt eller börja kämpa för milöfrågor. Vi mår bra av att ställa upp osjälviskt för någon eller något som behöver det, det ger våra liv ett högre syfte, visar forskning. I Japan kallas det för Ikigai – en känsla av att tillvaron är meningsfull.

5. Ta en daglig promenad

Att motion lindrar stress är väl känt. Livet i de blå zonerna består ofta av ett vardagsliv där man är naturligt fysiskt aktiv. Det handlar alltså inte om någon stenhård uthållighetsträning utan om ganska lugna och måttligt ansträngande aktiviteter, som att promenera, påta i trädgården eller att göra lugna, stretchande yogarörelser. Att ägna sig åt den här typen av måttlig fysisk aktivitet i 150 minuter varje vecka räcker för att minska risk att dö i förtid.

Se också5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt.

Källa: wellandgood.com

Foto: TT

Utvald läsning