Testa ikigai – japanernas hemlighet för att hitta meningen med livet

Japanerna är kända för sin stränga arbetsmoral och sina långa arbetsdagar. Många lever under strikt hierki på arbetsplatsen och det är inte ovanligt att de sista tågen med kostymklädda arbetare åker ut från storstäderna vid midnatt.

En rapport från The Japanese Labour Ministry visar att nästan en fjärdedel av alla japaner jobbar 80 timmar övertid varje månad. 2000 av dem dör varje år i ett fenomen som japanerna kallar ”Karoshi”, vilket innebär att överarbeta tills man dör.

Ändå tillhör Japan ett av de länder med längst levande medborgare i världen, medelåldern är 87 år för kvinnor och 81 för män.

Hur går denna ekvation ihop? 

Hemligheten stavas Ikigai, i alla fall om man ska tro Japanerna själva. Ikigai är svårt att översätta direkt till svenska, men betyder ungefär ”anledning att finnas till” eller ”syftet med ditt liv”.

När man väl har hittat sin ikigai, hittar man sin anledning att stiga upp på morgonen, och därmed också lyckan, menar japanerna. På tiden att även vi Svenskar börjar leta efter vår Ikigai, eller hur?

Ikigais ursprung

Ikigai som koncept sägs härstamma från ön Okinawa i Japan. Där bor ett stort antal medborgare som är över 100 år gamla och där är Ikigai en självklarhet att leva efter.

När författarna till boken Ikigai – den japanska livskonsten intervjuade ett antal hundraåringar på ön avslöjade de fem stycken livsmotton att sträva efter: sluta oroa dig, sträva efter bra vanor varje dag, träffa dina vänner dagligen, stressa mindre och försök att vara optimistisk.

Hur hittar jag mitt Ikigai?

Kärnan i Ikigai handlar om att fylla dina dagar med saker som du älskar. Under senare år har en modell gjorts för att det ska bli enklare att se vad som är just ditt Ikigai – alltså vad du borde lägga mer tid på, eller ägna hela ditt liv åt.

När du fyller i matrisen nedan så kommer alla de olika delarna i ditt liv att korsas och mötas i mitten – där finns ditt Ikigai.

Ikigai modell

”Men jag har ju ingen passion” och ”jag är ju inte bra på något” kanske är dina första tankar. Lugn, bara lugn. Mihály Csíszentmihàlyi, professor i psykologi, har ett knep för att du ska förstå vad som är din passion.

Han har gjort flera studier på ett tillståndet som han kallar ”flow”, nämligen när en människa är hundra procent fokuserad på en uppgift och glömmer allt annat runt omkring sig. Tid och rum försvinner och du är bara här och nu i din känsla. Det kan vara när du mekar med bilen, leker med dina barn eller att bergsklättra.

Fundera på de stunder då du verkligen har känt ett flow. Förmodligen har du i den stunden ägnat dig åt någonting som har gjort dig lycklig. Det kan avslöja en hel del om vad som är ditt Ikigai.

Ditt Ikigai kan vara till exempel ditt jobb, din familj, eller fred på jorden. Om du direkt kan svara på frågan ”Vad får dig att vilja stiga upp på morgonen?” så har du troligtvis redan kommit fram till vad som är ditt Ikigai, meningen med ditt liv – just nu. För din ikigai kan nämligen förändras genom åren. Du bör då och då söka ditt Ikigai på nytt för att inte fastna i ett liv som du en gång drömde om, men inte längre vill ha.

Ställ dig fyra frågor

Du som vill hitta ditt ikigai ska svara på fyra frågor. Skriv ner dem på ett papper eller rita en egen modell och placera in dina svar i ringarna.

  1. Vad älskar du?
  2. Vad är du bra på?
  3. Vad behöver världen från dig?
  4. Vad kan du få betalt för?

Försök att identifiera punkten där alla fyra svar möts. Om de fyra aspekterna: passion, talang, uppdrag och profession inte harmoniserar så kan du känna dig otillfredställd i livet. Försök att skapa balans mellan alla fyra aspekter.

Lev enligt Ikigai

Ikigai är inte bara en matris och en vägledning till vad som får dig att stiga upp på morgonen. Det är också en livsstil. Här är några grundläggande tips för dig som vill leva enligt Ikigai. Tipsen kommer från den japanska hjärnforskaren Ken Mogis bok Awakening Your Ikigai

1. Lyssna in kroppen 

Kvinna lever enligt Ikigai

Att börja dagen med rörelse är att leva enligt Ikigai. Släpp prestationen och lyssna på vad kroppen behöver. Yoga, promenad, stretch eller ett svettigt träningspass?

Vakna upp och lyssna på vad din kropp har att säga. Rör dig sedan enligt den känslan. Det viktigas är inte hur du rör på dig, utan att du gör det. Ta en promenad i parken eller gör några enkla rörelser vid din säng. På så sätt kommer du att vakna upp och känna dig lyckligare och mer energisk och slipper den där dåsiga känslan som du tidigare upplevde varje morgon.

2. Njut av frukosten

Kvinna äter frukost - Ikigai

Njut av frukosten, länge och väl.

Hitta din njutning på morgonen. Vad älskar du att äta? Vad dricker du helst när du vaknar på morgonen. Oavsett om det är kaffe eller varm choklad så bör du börja din morgon med det du ser fram emot att äta och dricka.

”Var du än befinner dig i världen, om du ger dig själv någonting du älskar direkt när du har vaknat upp så kommer automatiskt lyckohormonet dopamin att frigöras i din hjärna. Det ökar kroppens aktivitet så att du lättare vaknar och känner dig piggare”, skriver Mogi.

3. Ge tid för relationer först

Kvinnor skrattar och fikar

Sätt dina vänskapsrelationer i fokus, det kommer att ge dig energi.

Räck upp handen om du bara träffar dina vänner under helgen? Tänk om du istället började dagen med en 20 minuters kaffepaus med din bästa vän i sann Ikigai-anda. Japanerna börjar ofta dagen med ett parti ”shogi” (japanskt schack) på morgonen för att starta dagen med sina vänner.

Självklart är det inte alltid möjligt att träffa dina vänner live på morgonen varje vecka, men går det kanske att börja dagen så en gång i månaden? Att sms:a eller ringa en vän när du sitter på bussen eller promenerar till jobbet på morgonen kan också fylla dig med Ikigais positiva känsla.

Slutligen, vad som är ditt Ikigai kan ingen annan än du svara på. Men nu har du verktygen för att finna ditt inre syfte och ta reda på meningen med just ditt liv. Lycka till!

Källor: ELLE Vietnam, BBC Foto: TT

LÄS MER: 

Så släpper du kraven – och blir lyckligare på kuppen

Testa smarta, enkla knepet som ger dig mer vardagslycka!

Ny forskning: Träning ger mer lycka än pengar

Utvald läsning