Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Viktcoachen: Så bra är raw food-maten för dig

26 maj, 2015 
raw food
Ät frukt och grönt. Hetta inte upp maten över 42 grader. Kan raw food vara något för dig? MåBra:s viktcoach Marie Tegnér ger svar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad går metoden ut på?

Enkelt förklarat är raw food okokt mat som inte hettas upp över 42 grader. Du får ut maximal näring av maten eftersom alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen finns kvar, menar de som förespråkar levande föda. Raw food är en form av veganism, eftersom du mestadels äter frukt och grönt. Du väljer livsmedel som är ekologiskt odlade och icke processad och du utesluter tillsatser, vitt socker, gluten och animaliska produkter.

Vad ska jag handla hem?

Olika frukter och bär, såsom blåbär, apelsiner, bananer och avokado. Färska grönsaker, rotsaker och örter efter säsong. Gröna blad, inklusive grönkål, spenat, kål och romansallad. Nötter, frön, quinoa och bovete. Groddade baljväxter, inklusive linser, ärter, kikärter och bönor. Syrade livsmedel såsom surkål och miso. Torkad frukt, alger, svampar, vissa sädesslag, kallpressade oljor, vetegräs och superfoods ingår också. För att tillreda detta behöver du bland annat en mixer, en matberedare, kniv och skärbräda.

Annons

Läs mer: MåBra är nyfiken på – raw food-desserter

Och vad ska jag låta bli?

Stekt, rostad, friterad, ugnsbakad eller grillad mat. De flesta rawfoodare undviker även förädlad, sötad, salt och fet mat. Av olika anledningar äter de inte rostade nötter/frön, soja, vete (utom vetegräs) eller raffinerat socker.

Vad är poängen?

Förespråkarna hävdar att rå eller levande föda har naturliga enzymer, som är avgörande för att bygga proteiner och återuppbygga kroppen. De säger att dessa enzymer förstörs om man värmer maten. Genom att äta som människor gjorde för längesedan undviker man också de ohälsosamma och farliga ämnen som gömmer sig i mycket av vår moderna mat. Mycket av dagens billiga mat med lång hållbarhet pumpas full med kemikalier, färgämnen och andra tillsatser som skadar både människa och miljö.

Läs mer: Så bakar du raw food-energybars!

Vilka är fördelarna?

Levande föda är fullproppad med naturliga vitaminer, mineraler, fibrer, spårämnen, antioxidanter och livsviktiga ämnen som kroppen behöver. Genom att äta mycket råkost håller du enzymproduktionen vid liv. Den avtar annars med åldern.

Annons

Enzymer hjälper oss att spjälka kolhydrater, protein och fett i kosten och är livsnödvändiga för att människan ska kunna ta upp näring. Raw food-anhängarna menar att levande föda är den enda rätta vägen om vi vill må bra och värna om miljön.

Flera studier visar även att raw food-kost leder till viktnedgång. En studie som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition visar att personer som följer raw food-dieten i 3 månader tappar i genomsnitt 9 procent av sin kroppsvikt. Det motsvarar till exempel 6,3 kilo för en kvinna som väger 70 kilo.

I en annan studie, publicerad i Southern Medical Journal, fick deltagarna i sig 62 procent av dagens kalorier från rå föda. De hade efter knappt 7 månader tappat nära 4 kilo i genomsnitt.

Ytterligare en studie, publicerad i Archives of Internal Medicine, jämförde personer som åt raw food med personer som åt ”vanlig” mat. Raw food-ätarna hade i genomsnitt ett BMI-värde på runt 20, medan de som åt upphettad mat hade ett BMI-värde på drygt 25. Ta reda på ditt BMI här.

Annons

En anledning till att du går ner i vikt med raw food kan vara att stärkelsen i maten förändras när maten hettas upp, vilket gör att kroppen tar upp fler kalorier från maten. Läs mer om fenomenet här.

Raw food är också i regel kalorisnål och rik på fibrer och vatten, vilket gör att du snabbare blir mätt och därför ofta äter mindre.

Vilka är nackdelarna?

Maten tillagas på ett helt annat sätt än du är van vid, vilket kan ta tid att lära sig och upprätthålla. Det kan vara besvärligt att äta ute och du kan behöva gå till specialaffärer för ett bredare urval av livsmedel. En del experter hävdar att upphettning av mat är bra eftersom värmen förstör skadliga ämnen som finns i växter, grönsaker och baljväxter.

De enzymer man räddar genom att inte hetta upp maten dör ändå när de når vårt tarmsystem, menar de. Att ge sina barn enbart råkost är inte att rekommendera. De behöver allsidig kost.

Läs mer: Här är bästa maten för dig som vill gå ner i vikt

Annons

Viktcoachen Marie Tegnérs slutsats:
Visst finns det många fördelar med raw food, men jag är av åsikten att vi ska äta så varierat som möjligt och inte begränsa oss till enbart ouppvärmd mat. Låt gärna raw food vara en del av din kost, men komplettera med ”vanlig” mat. Som viktminskningsdiet kan den naturligtvis fungera under en begränsad period eftersom dessa livsmedel ger stor volym och därmed mättnadskänsla.

 

LÄS MER:

 

Nya kostråden: Så hittar du DITT sätt att äta nyttigare

Att äta mer grönt är ett av Livsmedelsverkets främsta råd.

Livsmedelsverket har precis släppt nya riktlinjer för hur vi ska äta mer hälsosamt. Så här använder du råden i din vardag!

Läs mer: Så hittar du DITT sätt att äta nyttigare

 

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.

Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

 

Pulvret som tar bort ditt sötsug

Kan ett grönsaksspulver hjälpa dig att bli kvitt sötsuget? Ja, i alla fall, enligt vissa studier. Nu finns ett nytt pulver mot sötsug, framtaget av svenska forskare.

Läs mer: Pulvret som tar bort ditt sötsug

 

AV: Marie Tegnér & Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons