Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

MåBra är nyfiken på: Raw food-desserter

22 feb, 2012 
Hur lagar man efterrätter och bakverk utan socker, mjöl, mjölkprodukter … eller ens en ugn? MåBra har pratat med Karolina Norman, specialist på näringsrika raw food-desserter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Karolina Norman är 30 år och jobbar heltid med raw food desserter, ett passionerat arbete som resulterat i både bloggen Love Raw och en webbutik där hon säljer de ingredienser som kokkonsten kräver.

Vad är raw food för någonting?

– Raw food är vegetabilisk mat som inte är upphettad till över 38°. På så vis bevaras näringsämnen, enzymer och viktiga fetter. När man gör raw desserter så används därför ingen ugn, inte heller ägg, grädde, margarin, mjöl på spannmål, bakpulver, jäst eller vitt socker, förklarar Karolina Norman.

Samtliga ingredienser är oförädlade produkter från naturen. Istället för vetemjöl gör man mjöl på nötter, kokos och fröer, till exempel mjöl på pumpakärnor och bovete. Socker ersätts med agavenektar och naturlig xylitol från björk. Sötman finns också i torkade frukter, som dadlar och russin, som också skapar stadga och rätt konsistens. Smör och margarin byts ut mot smält kakaosmör och kallpressad kokosolja.

Annons

Finns det några dokumenterade hälsofördelar med raw food?

– Det finns mängder med dokumenterade fördelar! Ett exempel är filmen Raw in 30 Days, där man får man följa en grupp diabetiker som gör fantastiska hälsoförbättringar genom att äta raw food i 30 dagar, säger Karolina Norman.

Hon tillägger också att raw food-kulturen innefattar mängder av naturliga super foods, frukter, bär och fröer som har extremt höga näringsvärden. Några exempel är chiafrön och bären acaí och camu camu. Studier har visat att acaí kan förebygga cancer, tack vare sitt rika innehåll av antioxidanter och camu camu kan motverka alzheimer.

Har du egenupplevda hälsofördelar du kan dela med dig av?

– Jag hade problem med panikångest för flera år sen. Men bara tre dagar efter att jag börjat göra smoothies med raw kakao, som ökar må-bra hormonet serotonin, maca som är en rotfrukt och adapogen ört och den kolasmakande baljväxten mesquite, kunde jag klara att gå runt på stan bland julstressande människor. Något som hade varit omöjligt innan, säger hon.

Annons

Karolina Norman menar att hon drabbades av en biokemisk depression, som bottnar i att nervsystemet inte fått den näring det behöver.

Är det svårt att laga den här typen av mat?

– Raw desserter, som är mitt område, är långt mycket enklare än att stå med ägg, bakpulver, jäst, sikta mjöl hålla koll på ungnstemperaturer. Raw desserter är enklast möjligast, där man använder sin matberedare och kylskåp för att skapa allt från  pajer och tårtor till glassar, muffins och chokladpraliner. Det krävs inga förkunskaper, det är förvånansvärt lätt och snabbt går det också, säger hon.

Är du nyfiken på raw food-desserter?

Klicka här för att se hur du gör Karolinas energibars med pekannötter och fikon!

AV: Jennie Sandberg

BILDER: Karolina Norman, loveraw.blogspot.com

Annons