Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Stor guide: Stoppa sötsuget - med rätt mat!

12 nov, 2013 
Så blir du av med sötsuget.
Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.

Mjölkchoklad

Suget kan bero på: Magnesiumbrist, låga nivåer av serotonin och dopamin, hormonell obalans eller nedstämdhet.
Eftersom: Mjölkchoklad tilltalar vårt sötsug. Dessutom höjs vårt humör av choklad, vi får en må bra-känsla när vi äter det.
Så fungerar det: Förutom kakao innehåller mjölkchoklad mycket fett och socker. När vi äter det höjs nivåerna av signalsubstanserna serotonin och dopamin som talar om för våra hjärnor att vi mår bra. Det finns också ett samband mellan magnesium och dopaminer – för låga nivåer av magnesium i kroppen ger även lägre nivåer dopamin. Mjölkchoklad innehåller även beroendeframkallande phenylethylamine, PEA, med egenskaper som liknar amfetamin. Även PEA ger känslan av att må bättre. Exakt varför vi blir sugna på choklad i samband med mens vet man inte men det hänger ihop med hormonell obalans mellan östrogen och progesteron.
Ta kontroll: Äta regelbundet för att undvika sötsug och se till att få i dig magnesium som finns i bröd, kött, mjölk, fil, yoghurt, frukt och potatis. Dopamin finns andra sätt att komma åt, ett effektivt sätt att höja nivåerna är träning. Blir suget ändå för stort – satsa på en bit mörk choklad som vi oftast äter mindre av.

Annons

Mörk choklad

Suget kan bero på: För lite antioxidanter i kroppen i kombination med känsla och smak.
Eftersom: Kroppen talar om för oss att vi behöver antioxidanter, något det finns massor av i mörk choklad.
Så fungerar det: Det finns egentligen ingen forskning som styrker teorin om att vi vill åt antioxidanterna i mörk choklad, men det sägs att det är så. I teorin skulle vi lika gärna kunna bli sugna på frukt, grönsaker och bär… Men det smälter ju inte i munnen och känns lent mot gommen som choklad gör, och framför allt smakar det inte choklad.
Ta kontroll: Antioxidanter får du i dig genom frukt, grönsaker, te och kaffe. Njut ordentligt av den bit choklad du äter i stället för att äta mycket.

Läsk

Suget kan bero på: Vätskebrist, för stort saltintag eller energibrist.
Eftersom: Du blir lättare sugen på sötad dricka om du dricker för lite. Salt gör dig också törstig och en del drycker innehåller koffein som piggar upp oss.
Så fungerar det: För att vätskan ska tas upp riktigt snabbt av kroppen behövs även glukos, socker, därför vill vi gärna dricka något sött om vi är törstiga. Har du ätit för mycket salt blir du sugen på dricka av samma anledning – att återställa vätskebalansen. Är det coca-cola eller annan dryck med koffein du vill ha är du förmodligen trött och vill åt piggelin-kicken som koffeinet ger genom att höja nivåerna av serotonin och dopamin.
Ta kontroll: Drick ordentligt och välj smaksatt mineralvatten i stället för läsk om suget sätter in. Koffein kan du också få i dig genom att dricka till exempel grönt te eller kaffe, men det bästa är förstås att sova och äta bra för att känna dig naturligt pigg.

Annons

Glass

Suget kan bero på: Att du är uttråkad eller känner dig ledsen.
Eftersom: Känslan av glass kan ge oss tröst.
Så fungerar det: Känslan av att äta ett livsmedel kan driva oss att stoppa det i munnen och när vi vill ha tröst äter vi gärna något krämigt och lent. Dessutom associerar vi lätt glass med tröst – vem har till exempel inte sett en film där någon tar fram en glassbytta i en sorgens stund?
Ta kontroll: Fundera en gång extra på varför du vill äta just glass. Är du ledsen eller uttråkad, försök hitta nya sätt att bota det på. Är det däremot konsistensen du är ute efter – gör gärna egen glass på till exempel kesella och bär som du rör ihop och fryser in, då undviker du i alla fall en hel del socker och onödiga kalorier.

Godis

Suget kan bero på: Låga serotoninnivåer.
Eftersom: För låga nivåer av serotonin gör oss sötsugna.
Så fungerar det: Äter vi för lite så sjunker nivåerna av serotonin och vi blir hungriga och sugna på sött. Äter vi socker höjs snabbt nivåerna igen och vi får en skön känsla av att må bra.
Ta kontroll genom att: Undvika socker, även sötningsmedel som också triggar i gång sötsug. Prova att dricka ett glas vatten smaksatt med apelsin eller gurka och ta en frukt. Studier visar också att selen, som finns i bland annat fisk, kött, mjölkprodukter och ägg, är viktigt för stabilt blodsocker och kan minska sockersug. Ett glas mjölk eller en ostskiva kan alltså vara värt att prova.

Läs mer:

Slipp sötsuget för alltid – stor guide!

Lista: Så mycket socker innehåller maten

Succéprogram: Bli sockerfri på 8 veckor!

Av Sandra Hiort Bild Thinkstock

Annons