Nytt spenatpulver tar bort ditt sötsug

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Efter många års forskning har svenska professorn Charlotte Erlanson-Albertsson utvecklat ett kosttillskott som kan minska suget efter mat och sötsaker.

– Jag har varit aptitforskare i många år och jobbat med tarmens betydelse för aptitkontroll. Tarmen tillverkar mättnadshormoner som går till hjärnan och signalerar mättnad. Jag ville hitta ämnen som kunde frigöra de här hormonerna på ett mer effektivt sätt. Då hittade jag så kallade thylakoider, som finns naturligt i gröna blad, säger hon.

Thylakoiderna kan göra matsmältningen långsammare – och samtidigt frigöra hormoner som skickar mättnadssignaler till hjärnan.

– Det gör att man känner sig mätt snabbare, vilket i sin tur gör att man äter mindre. Dessutom kan man få bättre kontroll över sitt ätande, vilket kan vara svårt om man till exempel har ett stort sötsug.

Thylakoider finns i exempelvis spenat, men inte i tillräcklig mängd för att kunna påverka hungerkänslorna, menar Charlotte Erlanson-Albertsson. I stället har hon och maken Per-Åke Albertsson, professor i biokemi, tagit fram ett pulver i en mer koncentrerad form. Pulvret, som heter Aptiless, finns att köpa hos hälsokostkedjan Life.

I de studier som gjorts vittnar deltagarna om både minskad hunger och minskat sötsug.

– Vi har sett en ökad mängd mättnadshormoner i blodet och även märkt att deltagarna upplevt en ökad mättnad, vilket är viktigt. När det gäller sötsug har effekten nästan varit ännu större, säger hon.

Charlotte Erlanson-Albertsson menar att generna har en stor betydelse när det gäller sötsug och hungerkänslor.

– Hos vissa aktiveras inte mättnadshormonerna på samma sätt som hos andra, vilket till viss del är genetiskt. Med ett tillskott av thylakoider kan man ge dem en skjuts i rätt riktning.

Till detta rekommenderar hon att man äter regelbundet, tre mål om dagen, och motionerar minst 30 minuter varje dag.

– Det handlar om att skaffa sig goda vanor. Det andra är bara en hjälp på vägen.

Av Anna Sundesten

Bild Thinkstock

Dela på: