RS-dieten: Bränn fett med kolhydrater!

RS står för resistent stärkelse och innebär lite förenklat att kolhydraterna inte bryts ner i munnen eller tunntarmen. Kolhydrater baserade på resistent stärkelse omvandlas istället till fettsyra, en process som gör att kroppen inte använder kolhydrater som sin primära energikälla.

Fettsyran blockerar tarmen och hindrar den från att ta upp kolhydrater. Istället bränner du fett från kosten, och fett som redan är lagrat i kroppens fettceller.

Second-meal-effect

När måltiden är rik på resistent stärkelse sänks automatiskt GI-värdet  på nästa mål mat du äter. Effekten kallas ”second-meal-effect” och ger både långvarig mättnadskänsla och stabilare blodsocker.

Flera studier kan styrka teorin om att resistent stärkelse ökar fettförbränningen, samtidigt som kosten stärker immunförsvaret genom att hålla en sund bakterieflora i tarmarna. En rs-kost reglerar även insulinet, vilket ger kroppen tydligare hunger- och mättnadskänslor.

Enkelt att gå ner i vikt

Ekvationen är ganska enkel:  ju snabbare din mättnadskänsla infinner sig, desto mindre mängd mat äter du. Kombinerat med kostens fettförbrännande egenskaper och dess förmåga att hindra kroppen från att lagra fett blir rs-dieten en enkel metod för att behålla vikten, eller gå ner i vikt.

Rs-dieten bygger på en kost rik på kalorisnål mat, vars innehåll av resistent stärkelse samtidigt är högt. Den estimerade viktnedgången är 1-2 kilo per vecka, givetvis beroende på portionsstorlek och faktorer som motion och övrig livsstil.

Livsmedel med högt rs-värde

En källa till resistent stärkelse är kokt, men avsvalnad, potatis. Även fullkornspasta och fullkornsris är bra källor. Här är exempel på annan nyttig rs-mat:

Kött:

fläskfile

lufttorkad skinka

Frukt:

banan

jordgubbar

Grönsaker:

potatis

gurka,

avokado

aubergine

soltorkade tomater

körsbärstomater

rädisor

kapris

purjolök

vitlök

gräslök

rödlök

kikärtor

svarta bönor

sallad

rucola

spenat

babyspenat

kall potatis

kronärtskocka

rödbeta

Mejeriprodukter:

yoghurt

lättmjölk

gräddfil

créme fraiche

fetaost

Fett:

olivolja

Bröd:

fullkornsbröd

fullkornsknäcke

Smaksättare:

vinäger

fransk senap

pesto

balsamvinäger

salt

peppar

curry

citronsaft

sesampasta

Övrigt:

ägg

nötter

hummus

Källor: The Carb Lovers Diet, Health.com, Paulun.se, Dietguiden.se

Bli mätt och bränn fett – allt om RS-dieten

Är pasta pest eller inte? MåBra gräver djupare i kolhydratdebatten.

Tappa kilon med resistent stärkelse. Här hittar du mer information om den hyllade RS-dieten!

Läs mer: Bli mätt och brännt fett – allt om RS-dieten

BILD: Thinkstock

Utvald läsning