Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

09 okt, 2016 
Det kan gå att sänka ett högt blodtryck – utan mediciner.
Ta hand om ditt hjärta och lev ett friskare liv! Här är 10 smarta och naturliga sätt att sänka ditt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Uppdaterad 20 september 2019.

Högt blodtryck ger inga direkta symtom och många har det utan att veta om det. Men i det långa loppet innebär ett högt blodtryck ökad risk för bland annat hjärtattack och stroke.

Men det går att sänka blodtrycket helt på egen hand – utan medicin. Här har tidningen Prevention listat 10 naturliga sätt.

1. Promenera

Motion ökar hjärtats förmåga att transportera syre så att det inte behöver jobba lika hårt för att pumpa blod. Raska promenader har visat sig sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck.

2. Andas djupt

Långsam andning och meditativa metoder som yoga och qigong minskar stresshormonerna i kroppen – hormoner som ökar blodtrycket.

3. Ät kalium

Kalium brukar rekommenderas vid högt blodtryck så försök att öka ditt kaliumintag. Bananer, russin, sötpotatis, tomater, bönor, melon och ärter innehåller mycket kalium.

4. Njut av mörk choklad

Mörk choklad innehåller flavonoler som gör blodkärlen mer elastiska. Men ät chokladen med måtta, den är också kaloririk.

Annons

5. Drick med måtta

En liten mängd alkohol varje dag har visat sig leda till sänkt blodtryck – men det rör sig om små mängder. För mycket alkohol har i stället bara negativa effekter.

6. Satsa på koffeinfritt

Koffein kan höja blodtrycket eftersom det gör att blodkärlen drar ihop sig. Koffeinet förhöjer även effekten av stress.

7. Drick te

Många gröna örtteer innehåller hibiskus, som i studier har visat sig leda till sänkt blodtryck. Teer gjorda på hibiskus går under namnet Karkade.

8. Gå hem i tid

Att jobba övertid minskar möjligheten att motionera och leva hälsosamt. En studie visar att den som sitter på kontoret mer än 41 timmar varje vecka riskerar att få förhöjt blodtryck.

9. Slappna av med musik

Om du har svårt att slappna av på egen hand kan rätt typ av musik hjälpa dig att sänka blodtrycket, visar en studie. De som lyssnade på klassisk eller annan lugn musik 30 minuter dagligen sänkte sitt blodtryck rejält i studien.

10. Ta ett tillskott

En sammanställning av 12 studier visade att tillskott av coenzym Q-10 kan sänka blodtrycket. Coenzym Q-10 är en antioxidant som finns naturligt i kroppen, men även i feta livsmedel som vegetabiliska oljor, feta fiskar, kött och nötter. Det finns även som tillskott.

Foto: Thinkstock

Läs mer:

Så sänker du ditt blodtryck – med rätt kost

Hjärtläkaren tipsar: Så kan du sänka ditt blodtryck

Ta ditt höga blodtryck på allvar! Här är 4 tydliga symptom

Testa vår kurs:

Annons