SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Trött? Här är lampan som fungerar bättre än koffein!

07 feb, 2014 
Forskning visar på att vi blir piggare av blått ljus.
En kopp koffeinladdat kaffe är ett säkert kort för att få kroppen att kvickna till. Men det finns en ännu mer effektiv metod, visar ny forskning. Allt du behöver är en glödlampa med rätt färg...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Går du med trötta steg mot kaffebryggaren när koncentrationen och orken lyser med sin frånvaro? Då kanske du ska prova att sitta kvar och tända en lampa istället. Förutsatt att den avger blått ljus.

En svensk studie visar nämligen att blått ljus kan vara en vassare fokushöjare än koffein. Det är forskare på Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet som analyserat det blå ljusets effekter på människans psykiska och fysiska förmågor.

I testet fick deltagarna antingen sitta i blått ljus och äta koffein motsvarande 240 mg, eller utsättas för vitt ljus och inta samma mängd koffein. Två parallella testgrupper utsattes enbart för vitt respektive blått ljus, men fick istället placebo.

Snabbare att fatta beslut

Personerna som ingick i studien fick utföra vakenhetstest med kognitiva tester både innan och efter försöket. De som fick koffein och blev utsatta för blått ljus fattade beslut snabbare än de som exponerades för vitt ljus och samma mängd koffein. Men när ett störningsmoment lades till i testet presterade gruppen som enbart utsattes för blått ljus och placebo bäst. Reaktionstiden bland försökspersonerna förbättrades i grupperna som utsatts för blått ljus, och då särskilt hos de deltagare med blå ögon.

Forskarna menar också att ljuset kan ha en gynnsam effekt hos idrottare.

Läs mer:

Alttid trött? Här är de 7 vanligaste orsakerna!

Experten: Så hittar du rätt ljus i mörkret!

Slipp vinterdeppet med ljusterapi- i öronen!

Annons