Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

5 sorters te – så påverkar de din kropp

30 nov, 2022 
AvKarin Magnusson
En kvinna som håller i en kopp te
Te kan både öka skärpan och ge en stunds avkoppling. Dessutom kan det göra gott i kroppen. Häll upp en kopp och läs mer om varför te kan vara bra för oss.
Annons

En vanlig kopp te kan innehålla hundratals hälsosamma ämnen. Exakt vilka ämnen som finns i just ditt te beror på vilken sort du dricker. Men oavsett om du föredrar svart, grönt eller ett oolong-te, kan du vara säker på att det gör gott för din hälsa.

Inte bara på grund av nyttiga ämnen, utan också för att du får chans att ta hand om dig själv för en stund. Det går liksom inte att stress hälla i sig en kopp te. Tvärtom tvingar en kopp te oss att sakta in. Prova att dricka en kopp med ditt favorit-te under den tid på dagen då du är som mest uppvarvad. Se om den där koppen te kan ge dig de där extra minuterna du behöver för att komma ner i varv.

Se också: 5 saker du inte visste om kaffe

5 saker du inte visste om kaffeBrand logo
5 saker du inte visste om kaffe

Rätt te vid rätt tillfälle

Svart te innehåller mest koffein och kan pigga upp dig en tidig morgon. På kvällen däremot passar det röda teet perfekt, eftersom det är fritt från koffein. Däremellan då? Ja, varför inte ett par koppar vitt eller grönt te – för att hjälpa dig att varva ner när du behöver det och för att de är så rika på nyttiga polyfenoler.

Annons

Var kommer teet ifrån?

Allt te härstammar från bladen från samma buske, Camellia Sinensis, med undantag för två. Det vita teet som istället görs på samma buskes knoppar, samt rött te. Det röda kommer från en helt annan buske och är därför egentligen inte ett te.

Efter att tebladen plockats behandlas de på olika sätt. Det är behandlingen som avgör om teet blir svart, grönt, vitt eller ett oolong-te.

Därför är te nyttigt

Det är polyfenolerna som är det nyttiga med te! Denna antioxidantgrupp består av tusentals ämnen, bland annat flavonoider, katechiner, antocyaniner, reservatrol, tanniner, och EGCG. En del av de här finns, i större eller mindre mängder i te. Polyfenoler sägs gynna vår tarmflora, skydda mot hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och även vissa cancerformer.

Hitta din hälsofavorit här:

Svart te

Det svarta teet är det te som är mest behandlat. Tebladen har torkats, oxiderats (utsatts för syre) och hettats upp. Denna ”hårda” behandling har gjort att svart te ofta ses som någon form av ful-te, men faktum är att det innehåller stora mängder av antioxidantgruppen polyfenoler. Framför allt i form av de omtalade flavonoiderna, som även finns i mörk choklad och röda druvor. De hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler (som i för stor mängd kan påverka oss negativt).

Annons

Grönt te

Ett grönt te är inte oxiderat, det är alltså mildare behandlat jämfört med det svarta, vilket kan vara en anledning till att det innehåller ännu högre mängder polyfenoler. Bland annat finns katechiner och EGCG i grönt te. Till skillnad från vad många tror finns det koffein i grönt te. En deciliter innehåller ungefär 15 milligram, nästan samma mängd som i svart te alltså. En typ av grönt te med extra hög hälsostatus är matchateet. Detta produceras på våren, av plantans första blad och anses därför vara av hög kvalitet.

kvinna med kopp te
Koppla av med en kopp te – det kan hjälpa dig att varva ner!

Vitt te

Det vita teet är det te som görs på tebuskens knoppar och är varken upphettat eller oxiderat, utan enbart torkat. Denna varsamma tillverkning bidrar såklart till att mycket av näringen bevaras. Det gör att det är detta te som ligger i topp vad gäller polyfenolerna. Det vita teet innehåller ungefär lika mycket koffein som grönt te.

Oolong-te

Oolong-teet har ökat i popularitet senaste åren. Detta te är delvis oxiderat. Man kan alltså säga att det är en blandning av ett grönt te (som är ooxiderat) och ett svart te (som är fullt oxiderat). Det innehåller små mängder koffein.

Rött te

Det röda teet kommer från en annan buske än övriga tesorter. Detta är ett perfekt kvällste eftersom det inte innehåller något koffein. Liksom annat te är rött te rikt på polyfenoler, bland annat på quercitin.

Foto: TT

Annons