De enda hårvårdsprodukterna du faktiskt behöver – skippa resten

Friskt hår och person som häller ut schampo i handen

De här fyra produkterna räcker för ett friskt hårsvall. Foto: Unsplash.

Vinterns stora hårtrender – frisörerna listar
0:45

Efter reklamen: Vinterns stora hårtrender – frisörerna listar

(0:45)

Slå på ljud

Att hålla sig till få antal hårvårdsprodukter är bra för både plånbok och miljö. I vissa fall kan det till och med vara fördelaktigt för hårets kvalité. Detta för att en så kallad ”cocktail-effekt” då undviks.

Idag är det många som förespråkar metoder som helt går ut på att skippa hårvårdsprodukter innehållandes kemikalier. Antingen genom att tvätta med naturliga produkter som exempelvis aleppotvål och surskölj, eller genom Water Only-metoden – då man tvättar håret enbart med vatten.

Hudforskaren Johanna Gillbro – ”vi måste sluta överbehandla vår friska hud”

Men detta är inte för alla – vissa bara älskar känslan av nytvättat hår och doften av schampo och balsam. Så om du vill hålla dig till få antal produkter utan att kompromissa på hårets kvalité – är det här ENDA produkterna du behöver.

Enda hårvårdsprodukterna du egentligen behöver

1. Återfuktande schampo och balsam

Välj ett schampo och balsam som passar din hårtyp och som helst inte innehåller parabener eller andra konstlade ingredienser. Tänk också på att du helst bara ska schamponera håret i hårbotten – och balsamera i topparna, för att inte slita mer än nödvändigt under tvättarna.

Du har garanterat schamponerat håret fel hela ditt liv – så ska du göra

2. Hårolja eller serum

Mellan tvättarna kan det vara bra att regelbundet återfukta håret (eller hårbotten om den är torr) med en härlig hårolja, leave in-balsam eller ett serum. Det ger håret lite extra skydd mot sådant som sliter på det i vardagen, exempelvis att man sätter upp håret i en knut.

3. Hårinpackning eller hårmask

De allra flesta hår mår bra av att regelbundet få en näringsboost. Men framför allt är det viktigt för de som har torrt hår, eller som kanske färgar eller på annat sätt behandlar håret regelbundet. Då kan en hårinpackning en gång i veckan ungefär göra underverk.

Hårstylisten: 3 största misstagen när man applicerar hårinpackning

4. Sol- och värmeskydd

Det här behövs bara om man faktiskt använder sig av värmestyling, eller vet med sig att man ska ligga vid stranden en hel dag. Vill man ha friskt hår är de ett måste vid dessa tillfällen – men så klart inte annars.

Källa: BeBeautiful
Foto: Unsplash

Utvald läsning