Ofta uppsatt hår? Så skonar du håret bäst och slipper slitage

kvinna med håret uppsatt i knut
5 tips för tjockt och glansigt hår
1:01

Efter reklamen: 5 tips för tjockt och glansigt hår

(1:01)

Slå på ljud

Att sätta upp håret i hästsvans eller kanske en ”bulle”, eller knut, på huvudet är ofta ett enkelt sätt att få undan håret eller att snabbt fixa till någon slags frisyr de dagar håret inte vill lägga sig bra av sig självt.

Men ibland när man ska släppa ut håret kan det antingen kännas ömt i hårbotten eller så är det trassel som behöver redas ut, eller i värsta fall både och.

Hur man bäst reder ut håret kan bero på hårtyp

Hur man bäst reder ut trassel kan variera beroende på vad man har för hårtyp, men oavsett hårtyp är det sällan en bra idé att ta fram borsten och slita den genom håret. Det kan ge både ännu mer hårbotten och hår som går av.

Hårstylisten Matt Newman tipsar istället om hur man gör på bästa sätt för att reda ut håret. Mindbodygreen som tagit del av hans tips och så här menar de att man bäst gör för att skona sitt hår efter att man släppt ut det.

Ha i hårolja, gärna med arganolja, eller leave in-balsam som gör att det blir lättare att kamma igenom håret och reda ut tovor.

Dela sedan upp håret i testar och borsta eller kamma test för test.

Börja längst ut i topparna och jobba dig upp mot hårbotten, bit för bit. Ta det lugnt och ha tålamod, gå inte på för hårt med borsten.

kvinna med hår uppsatt i knut googlar på hur hon ska undvika slitet hår

Gör så här om vill reda ut håret när det är blött

Brukar du vanligtvis istället reda ut tovigt hår när det är blött, till exempel om du har lockar som mår bättre av det, så gör samma sak men i duschen.

Alltså - börja med att ha i olja eller liknande, alternativt en hårmask eller balsam eftersom du är i duschen, och följ sedan samma steg – dela upp håret i testar och red ut håret nedifrån och upp.

Hårvårdsexperten: Så får jag håret att växa snabbare – helt naturligt

Brukar du bli öm i hårbotten – tänk på det här

Ett tips för att inte håret ska bli lika trassligt, gå av eller för att inte bli öm i hårbotten är att inte spänna åt hårbullen så mycket utan låta den vara ganska lös.

Källa: Mindbodygreen Foto: TT

Utvald läsning