Maria kör WO-metoden: "Jag har inte använt schampo på över sex år"

Maria Grönlund och en kvinna med brunt hår bakifrån

MåBra-läsaren och osteopaten Maria Grönlund rekommenderar att tvätta sig utan kemikalier. Foto: TT/Privat.

Här är kändisarnas värsta hårmissar
1:28

Efter reklamen: Här är kändisarnas värsta hårmissar

(1:28)

Slå på ljud

WO står för Water Only och innebär precis som det låter att man tvättar håret med endast vatten – samtidigt som man utesluter alla former av kemikaliepreparat som man kan tänkas ha i håret.

MåBra-läsaren Maria Grönlund har använt sig av metoden i över sex år och menar på att hon aldrig kommer att använda schampo, balsam eller andra hårvårdsprodukter igen. Här är hennes bästa tips om du är intresserad av att testa Water Only-metoden.

Se också – om du inte kan tänka dig att bara tvätta enbart med vatten – pröva en minimalistisk hudvårdsrutin.

Varför Water Only-metoden?

Maria Grönlund kom in på WO-metoden i samband med att en familjemedlem hemma blev sjuk, vilket tvingade henne att på riktigt sätta sig in vad produkterna de hade hemma faktiskt innehöll.

Ju mer hon läste på desto mer insåg hon att det fanns flera skäl till att sluta använda så mycket kemikaliska produkter. Den så kallade ”cocktail-effekten” var en av dem.

Nya rön: Därför ska du sluta tvätta dig med tvål

”Cocktail-effekten” – kemikalierna blandas på kroppen

Cocktail-effekten är ett begrepp som kommit att diskuteras alltmer bland forskare, inom ett flertal områden, däribland hudvård, hårvård och andra skönhetsprodukter.

Det handlar om att den kunskap som finns idag rörande hur kemikaliers reagerar på oss, till mångt och mycket baseras på studier där en kemikalie testas i taget.

Detta kan bli missledande, menar forskare på Karolinska Institutet, eftersom vissa kemikalier kan påverka hur en annan kemikalie tas upp, fördelas eller elimineras i kroppen.

Något som riskerar att påverka oss negativt, eller gör så att alla fantastiska resultat som skönhetsindustrin gärna utlovar ska hända – lika gärna kan utebli.

"Folk förvånade att håret inte känns fett eller luktar illa"

Enligt MåBra-läsaren ångrar hon sig inte en sekund över sitt beslut att sluta med hårprodukter, något hon gjorde för nu runt fem-sex år sen. Enligt henne har övergången enkom medfört fördelar på hennes hårkvalitet.

– Efter att jag började med detta så tycker jag att mitt hår är kraftigare och inte så mjukt. Varje hårstrå får ju vad jag tror ett skyddande hölje som håller smuts och annat borta. Ibland kan det komma på tal att jag kör WO och då erbjuder jag den som blir nyfiken att känna och dofta på mitt hår och det är alltid samma förvåning över att mitt hår inte känns konstigt, är fett eller luktar illa.

"Det här använder jag i stället för schampo och balsam – och mitt hår har aldrig mått bättre"

Tips om du vill börja med Water Only

Maria menar att hon tror detta ska funka för alla hårtyper. Men det ska tilläggas att hon hade lite försprång när hon började, eftersom hon då redan bantat ned sin förbrukning av kemikaliska produkter till en organisk aleppotvål under ungefär tre års tid.

– Jag tror det hjälpte mig mycket att jag hade använt aleppotvål innan jag började med WO, så det kan vara ett tips till den som är rädd för övergången. Sen är det ju perfekt att köra i gång under denna årstid. På hösten och vintern så kan man bara dra på sig mössa för att dölja sitt hår om det känns jobbigt. Alla har väl en ”bad hair day”-mössa, skrattar Maria.

Utvald läsning