HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Hudforskaren: ”Vi måste sluta överbehandla vår friska hud”

20 aug, 2021
Hudforskaren Johanna Gillbro och en massa skönhetsprodukter på rad
Hudforskaren Johanna Gillbro ger sin syn på en sund hudvårdsrutin. Foto: TT/Unsplash.
Vår besatthet i att ta hand om vår hy kan ge motsatt effekt, enligt hudexperten Johanna Gillbro, som menar på att den kanske värsta hudvårdsrutin som finns är den då vi överbehandlar huden med många olika ingredienser.
– Det finns risk för en cocktail-effekt, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Serum, dagkräm, nattkräm, ögonkräm, ansiktsmasker, toner – listan på hudvårdsprodukter tillgängliga idag är lång. Skönhetsindustrin omsätter miljardbelopp på produkter som utlovas göra det ena och det andra för din hud. Behöver man verkligen allt? Och om inte – vad bör man prioritera?

MåBra reder ut hur man undviker att överbehandla sin hud (och övertrassera sin plånbok!), med hjälp av Johanna Gillbro, som är en erfaren hudforskare, författare av boken Hudbibeln samt medgrundare till hudvårdsmärket Skinome Project.

Den värsta hudvårdsrutinen – förstör naturligt skydd

Huden skyddar oss mot mycket – solens strålar, avgaser och föroreningar – men också andra obekanta ämnen vi ofta medvetet (men ändå omedvetet) smörjer in oss med. Dessa gör oss inte alltid gott, berättar Johanna Gillbro för MåBra.

Annons

– En av de största missarna som många gör är att överbehandla en frisk hud. Tränger det in obekanta ämnen så kan huden reagera på detta. Ju fler ingredienser som appliceras, desto större risk är det att huden reagerar på någon av ingredienserna, eller att det uppstår en slags cocktail-effekt – att olika ämnen reagerar med varandra och orsakar en reaktion på huden, säger hon.

Överbehandlingen innefattar också en allt för manisk rengöringsrutin.

– På vår hud lever bakterier, dessa mikroorganismer är en del av vårt viktiga mikrobiom. Tyvärr har vi människor en djupt rotad vana att se bakterier som onda vilket inte stämmer. De sista 10 åren har forskningen på hudens bakterier tilltagit och det har visat sig att de flesta av våra bakterier snarare skyddar oss. De skapar en anti-inflammatorisk miljö och skyddar mot angrepp, så att överdrivet rengöra huden påverkar troligen detta viktiga skydd negativt.

Annons

Hur vet man vilka produkter man ska använda – och inte?

Först och främst ska man inte tvätta huden mer än nödvändigt, för det flesta räcker en gång per dag – och det är på kvällen, menar Johanna. Sen ska man försöka hålla sig till produkter som innehåller ingredienser med kliniskt stöd. Exempel på detta är vitaminerna niacinamide och retinol.

– För sammanfatta så mår de flestas hud bra av en bra ansiktskräm och en mild rengöringsprodukt för att ta bort smink och smuts som ansamlats på huden under dagen. Det räcker så, säger Johanna Gillbro och fortsätter:

– Vill man däremot ha en specifik effekt på exempelvis pigmentförändringar, fina linjer, ojämnheter i huden så finns det aktiva ingredienser som har vetenskapligt bevisad effekt på dessa områden. Dessa kan med fördel användas under natten som ett tillskott till ens vanliga ansiktskräm för att få önskad effekt.

I Johanna Gillbros egna märke Skinome Project formulerar de exempelvis aktiva substanser beroende på önskad effekt och hudtyp i ett så kallat nattkoncentrat.

Vidare tipsar hon också om boken Hudbibeln, där man kan få konkreta råd om hur man på bästa sätt uppnår de resultat man vill med sin hudvårdsrutin.

Annons