8 misstag du gör när du använder balsam

kvinna med balsam i håret

Okej, att vi aldrig lyckas styla håret som de gör på salongen har vi lärt oss acceptera. Men måste håret tappa ALL glans och stuns?

Förutom att vi inte har samma inlärda tekniker som proffsen så gör många av oss flera fel när vi försöker ta hand om vårt hår. Till exempel har vi i för mycket balsam eller sköljer ur det för dåligt. Och det är bara två av många fel vi kan göra med balsam i håret.

Här listar proffsen de vanligaste felen vi gör när vi använder balsam.

Läs också: Allt du vill veta om hårhälsa och håravfall

Du har det i hela håret

Dina hårrötter behöver inte balsam. Skalpen producerar själv en olja som motverkar att den torkar ut. Dessutom är rötterna sällan lika skadade som topparna, alltså finns inget behov av balsam där. Så håll balsamet till de yttersta topparna.

Du överdoserar

Har du i för mycket balsam kan det göra håret tungt och livlöst, särskilt om du har väldigt tunna hårstrån. Normalt hår behöver en klick i ungefär samma storlek som en femkrona. Har du väldigt långt och tjockt hår som absorberar balsamet behöver du antagligen lite mer.

Du hoppar över det

Även om ditt hår är supertunt eller fett så behöver du använda balsam, särskilt om du har lockigt eller krulligt hår. Annars är risken att det blir väldigt torrt, skört och spretigt.

Ett tips för dig som har fett hår är att undvika produkter som innehåller silikon, vilket kan göra att håret känns tungt, fett och smutsigt.

Du skippar inpackningen

Har du tjockt, långt hår rekommenderar proffsen att man gör en djupverkande inpackning minst en gång i veckan. För dig med torrt och färgat hår kan det vara bra att göra det oftare, kanske varannan tvätt. Och du med väldigt fint hår bör istället satsa på ett leave in-balsam och inte inpackning, eftersom det kan göra håret tungt.

Läs också: Så påverkas ditt hår av att du blir äldre

Upplever du att ditt hår börjar bli tunnare? Det kan finnas flera olika orsaker!

Du använder 2-i-1

Produkter som säger sig vara schampo och balsam i ett är inte tillräckligt återfuktande om du har hår som är längre än kind-längd. Vid den längden är håret längst ner ett år eller äldre och behöver ett balsam som är mer fokuserat.

Du använder fel produkter

Skräddarsy dina produkter efter vad ditt hår behöver. Har du färgat hår så finns det balsam specifikt för det, och har du tunt hår eller tappar hår ska du satsa på ett leave in-balsam, och så vidare.

Se också4 enda produkterna som behövs för ett friskt hår.

Du låter det vara i för länge

Läs på förpackningen! Står det 2-3 minuter så är det det som gäller. Lämnar du balsamet i för länge kan håret bli tungt och oljigt.

Du schamponerar först

Det låter kanske märkligt, men ett tips för mer volym är att låta balsamet verka först och att använda schampo efteråt. På så sätt ser du till att inget balsam finns kvar i håret efter duschen, och håret blir inte nedtyngt och kompakt.

Källa: Prevention

Foto: Shutterstock

10 missar som får håret att bli torrt och gå av

slitet-har-varda-haret-tips

Läs också: 10 missar som får håret att bli torrt och gå av

Utvald läsning