9 vanliga misstag nästan alla gör med schampo

Kvinna schamponerar håret

5 tips för tjockt och glansigt hår
Slå på ljud

Att tvätta håret ingår i vardagsrutinerna och kanske just därför glömmer vi av oss och agerar på rutin när vi löddrar in håret.

Oavsett hur många gånger i veckan just du tvättar håret har du säkert gjort något av nedanstående misstag någon gång. Läs igenom och se hur du kan göra ditt hår, och din plånbok, en tjänst genom att justera lite på dina vanor.

Se också4 enda produkterna som behövs för ett friskt hår.

Schampo – 5 vanliga misstag nästan alla gör när vi tvättar håret

1. Du använder för mycket schampo

Brukar du också trycka ut en rejäl klick schampo i handen när det är dags för tvätt? Dags att tänka om! Att använda stora mängder schampo vid varje tvätt gör ingen skillnad för slutresultatet utan är bara slöseri med pengar och onödig miljöpåverkan. En klick stor som en tiokrona räcker gott och väl för den med normallångt hår.

2. Du sköljer ur produkterna med hett vatten

Visst är det skönt med en riktigt varm dusch, men gör ditt hår en tjänst och sänk temperaturen när det är dags att skölja ur schampot. Riktigt varmt vatten torkar ut såväl hårbotten och hår, medan ljummet vatten orsakar betydligt mindre slitage och dessutom bevarar hårfärgen bättre.

3. Du tvättar bara håret en gång

Schampo, balsam, skölj – klart! Eller? Faktum är att du behöver schamponera ditt hår två gånger när du tvättar det. Den första tvätten ser till att du får bort smuts medan du vid den andra schamponeringen får full verkan av schampot. Använder du ett volymschampo som du tycker har dålig effekt? Testa att tvätta håret två gånger – det är först vid den andra tvättningen som du ger produkten möjlighet att leva upp till sitt namn!

4. Du blöter inte håret tillräckligt

Ditt schampo behöver rikligt med vatten för att löddra ordentligt så är håret inte tillräckligt blött när du ska tvätta det behöver du sannolikt mer av produkten. Lösningen är som tur är enkel; se till att håret är genomblött innan du påbörjar schamponeringen.

5. Du tvättar håret varje dag

Visst är det härligt med ett nytvättat och fräscht hår, men alltför frekvent schamponering gör mer skada än nytta på såväl hårstrån som hårbotten. De flesta frisörer rekommenderar att vi ska tvätta håret två gånger i veckan, men antalet gånger varierar lite beroende på din hårkvalitet och din livsstil.

6. Du tvättar alltid håret på precis samma sätt

Vi människor är vanedjur och hårvårdsrutinerna är inget undantag! De flesta av oss tvättar därför alltid håret på exakt samma sätt som vi alltid har gjort genom att applicera schampot på samma ställe på hjässan. Rutinen kan verka harmlös men kan leda till att området blir fjälligt eller torrt så försök att variera dig genom att påbörja schamponeringen på ett annat ställe nästa gång!

7. Du byter aldrig schampomärke

Visst kan det kännas motigt att byta ut favoritschampot, speciellt om man har använt samma märke och doft i många år. Men, precis som du själv har vant dig, så vänjer sig även ditt hår vid produkten vilket gör att håret inte svarar lika bra på användningen. I perioder kan håret, precis som huden, bli både torrare och mer fett så då är det bra att variera produkterna efter behovet.

8. Du använder för starkt schampo

Det är stor skillnad på schampo och schampo och även om du kan göra riktiga fynd i livsmedelsbutiken så är det inte säkert att det är ditt bästa val – varken för håret eller plånboken. De billiga produkterna innehåller sällan de ämnen som håret behöver för att få rätt fukt och näring. Dessutom brukar man på köpet få väldigt mycket parfym och vatten som är skarpt och torkar ut håret. Fråga din frisör vad som passar just ditt hår bäst och investera i en riktig kvalitetsprodukt – de varar längre och är skonsamma mot håret.

9. Du gnuggar för mycket

Visst, du behöver löddra upp schampot men ta det lugnt och gnugga inte för mycket – då riskerar du att skada hårstråna helt i onödan. Den teknik som är bäst utförs med fingertopparna och med jämna och mjuka rörelser.

Foto: TT

Läs mer:

8 misstag du gör när du använder balsam

5 värsta hårmissarna vi gör – som får håret att gå av

7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut

Utvald läsning